18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Terör tezgahı mı?

Terör tezgahı mı?

İsrail gemilerinin haftalık getirisi 500 bin dolara ulaşınca, Alanya Limanı'nın rakipleri "Terör" söylentisini yaydı

Denizcilik çevreleri bu iddiayla çalkalanıyor. Alanya'nın yarattığı İsrailli turist potansiyelinin haftalık getirisi 500 bin dolara kadar yükselince bu rant, Alanya Limanı'nın rakiplerinin gözüne battı. Rakipler, "Alanya'da terör saldırısı yapılacak" söylentisini yaydılar.

Terör bize mi özel?

İsrail, söylentileri dikkate alıp, vatandaşlarına Alanya'yı yasakladı. Alanya seferlerini iptal eden gemilerin, Marmaris ve Kuşadası gibi özelleştirilen limanlara yanaşmaya başlaması bu ihtimali güçlendirdi. Bu durum "Alanya'da terör ihtimali varsa bu limanlarda yok mu?" sorusunu akla getirdi.

Potansiyel bizim

Üç yıl öncesine kadar İsrail gemileri Türkiye'ye çok nadir geliyordu. Alanya, diğer limanlar İsrailli istemezken "Biz güvenliğinizi sağlarız" dedi ve İsrailliler'i davet etti. Potansiyel kısa sürede büyüdü. Bir ayda bir gemi gelirken, artık haftada 6 gemi gelmeye başlamıştı.

Denizcilik çevreleri bu iddiayla çalkalanıyor. İhtimale göre, Alanya'da yoğunlaşan İsrailli turist potansiyeli ve haftalık 500 bin dolarla ifade edilen turistik gelir Alanya Limanı'nın rakiplerinin gözüne battı. Oluşturulan güçlü lobi, Alanya'da İsrailli turistlere yönelik terör saldırısı olacağı söylentisini yaydı. İsrail, söylentileri dikkate alıp, vatandaşlarına Alanya'yı yasakladı.
İSRAİL GEMİLERİ DİĞER
LİMANLARA YANAŞIYOR
Alanya seferlerini iptal eden İsrail bandıralı yolcu gemilerinin Marmaris ve Kuşadası gibi özelleştirilen limanlara yanaşması bu ihtimali güçlendirdi. Öyle ki, kısa bir süre öncesine kadar Türkiye'de hiçbir liman, henüz potansiyeli olmayan İsrailli turistleri kabul etmiyordu.
İŞTE İHTİMALLER ZİNCİRİ
Üç yıl öncesine kadar İsrail bandıralı gemiler Türkiye'ye çok nadir geliyor ancak hiçbir limanda kabul görmüyordu. Liman yetkilileri, İsrailliler'e yönelik terör saldırılarının yoğun olduğunu, bu yüzden gelecek İsrailliler'in güvenliğini sağlayamayacaklarını belirterek bu turistleri reddediyorlardı.
Alanya Limanı, ALTSO'nun (Alanya Ticaret ve Sanayi Odası) öncülüğünde oluşturulan güçbirliği şirketi ALİDAŞ tarafından 30 yıllığına alındı. ALİDAŞ hemen harekete geçti ve Türkiye'nin hiçbir limanında kabul görmeyen İsrailli turistlere yöneldi. İsrailli armatörlere, "Biz sizin güvenliğinizi sağlayacağız. Alanya'ya gelin" dedi. ALİDAŞ, İsrail gemilerinin yanaştığı limanı demir korkuluklarla kapattı ve insanların girişini yasakladı. Limanda özel güvenlik ekipleri ve kameralı deniz altı ve üstü güvenlik sistemleri oluşturuldu. Liman, güvenlik çemberiyle çevrelendi.
Ardından daha önce ayda bir kez gelen Magic 1 adlı gemiye yeni İsrail bandıralı gemiler de eklenmeye başlandı. Ayda iki gemi gelmeye başladı. Ardından gemi trafiği 15 güne düştü. Son yıllarda ise her hafta İsrail gemileri gelmeye başladı. Son olarak da İsrailli turist potansiyeli haftada 6 gemiye kadar ulaştı. 6 gemiden ortalama 5 bin turist indiği, her İsrailli turistin şehre 100 dolar bıraktığı var sayıldığında Alanya'nın her hafta 500 bin dolar döviz kazandığı konuşulmaya başlandı.
İşte söz konusu ihtimal bu aşamada devreye girdi. Daha önce İsrailli turistleri reddeden özelleştirilmiş limanlar, "Biz ne yaptık?" sorusunu kendilerine sormaya başladılar. Ve oluşturulan güçlü lobi terör söylentilerini gündeme getirdi.
Öte yandan AKP hükümetinin tavrı da Alanya'da tepkiye neden oldu. İsrailli yetkililer "Biz bu kararı Türk hükümeti ile birlikte aldık" açıklamasını yaptılar. Dolayısıyla, diğer limanlara güvenlik bakımından referans veren ve Alanya'ya gelmeyen gemilerin bu limanlara yanaşmasını sağlayan hükümet, Alanya için İsrailli yetkililere "Güvenlik sorunu var" dedi. Oysa, Alanya'ya yanaşmayan gemilerin demir attığı bir liman olan Kuşadası'nda kısa bir süre önce bombalar patlamıştı.
SİPAHİOĞLU: NİYE
ALANYA GÜVENSİZ!
Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, AKP hükümetine tepki gösterdi. Alanya dışındaki tüm limanlarla ilgili İsrailliler'e güvenlik bakımından referans verildiğini ifade eden Sipahioğlu, "Alanya'ya niye güvenli olduğu yönünde referans verilmiyor? Alanya'da İsrailli turistlere saldırı yapılma ihtimali varsa diğer limanlarda yok mu?" diye konuştu. Sipahioğlu, "Aklım almıyor" dedi.
İSRAİL GEMİLERİNİN
YENİ LİMANLARI
- Marmaris Limanı

Marmaris Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ne ait iken 26 Ocak 2001 tarihinde 14.900.000 ABD Doları bedelle Marmaris Ortak Girişim Grubu'na verildi.

- Kuşadası Limanı

Kuşadası Limanı, 25 milyon USD karşılığında 2 Temmuz 2003 tarihinde Royal Caribbean Cruises Ltd, Akfen Holding A.Ş., Avrasya Yatırım Holding A.Ş., Ege Ticaret Ltd.Şti. ve Marvel Investment S.A. şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyuma verilerek özelleştirildi. Kuşadası Limanı'nın işletilmesi işi, konsorsiyum tarafından kurulan, Ege Liman İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılıyor. Türkiye’nin en büyük kruvaziyer limanı konumundaki Kuşadası Limanı’na yılda 500-600 bin turist geliyor. İşletmeci firmalar, tecrübeleri ve bilgi birikimleri ile limanı Akdeniz’in en büyük limanlarından biri haline getirmeyi hedeflediklerini belirtiyorlar.

"Kararı Türkiye'yle aldık"

İsrail Büyükelçiliği Müsteşarı Emmanuel Nahshon, "Turistlere uyarı kararını Türkiye ile birlikte aldık" dedi

İsrail Büyükelçiliği Müsteşarı Emmanuel Nahshon, vatandaşlarına yönelik "Alanya-Kemer hattında tatil yapmayın" uyarısını, Türkiye’yle işbirliği içinde yapıldığını, başka bölgeleri kapsamadığını ve geçici olduğunu belirtti.
Emmanuel Nahshon, yaptığı açıklamada İsrailli turistlere yönelik uyarıların Türk ve İsrail makamlarının karşılıklı işbirliği ve bilgilendirmesi sonucunda alındığını söyledi ve uyarıların sadece Alanya-Kemer hattında geçerli olduğunun altını çizdi. Nahshon, "Biz İsrailli turistlerin diğer yerlere gitmesine karşı değiliz. Onların Bodrum’a, Kapadokya’ya ya da diğer yerlere gitmesini istiyoruz. Asla Türkiye’yi terkedin demiyoruz" diye konuştu.
Nahshon, "Neden sadece Alanya-Kemer bölgesi, Türk makamları size herhangi bir istihbaratta mı bulundu" şeklindeki soruya da "Tek söyleyebileceğim, kararın iki ülke arasında tam bir işbirliği neticesinde alındığıdır" şeklinde yanıt verdi.
Uyarıların geçici olduğunu kaydeden Nahshon, şartların ortadan kalkmasının ardından uyarıların da ortadan kalkacağını söyledi.
İsrailli turistlerden ne kadarının Türkiye tatilini iptal ettiğinin sorulması üzerine de Emmanuel Nahshon, "İsrail basınından okuduğum kadarıyla İsrailli turistlerin yaklaşık yüzde 10’u Türkiye tatilini iptal etmiş ya da tatil yerini değiştirmiş" şeklinde yanıtladı.

Alman gazetesi Asparagas yazdı

Netzeitung Gazetesi, 400 kilo ağırlığında patlayıcı ile donanmış bir geminin yakalandığını yazdı

İsrail hükümetinin, terör tehdidi nedeniyle kendi vatandaşlarının Kemer ile Alanya arasında tatil yapmamaları uyarısıyla ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Bu arada bazı Alman basın organları olayı giderek abartmaya başladı. Almanya'nın bölgesel Gazetesi Netzeitung, İsrail'in vatandaşlarına koyduğu yasak sonrasında asparagas haberlere yer verdi. Yaklaşık 400 kilo ağırlığında patlayıcı ile donanmış bir geminin güvenlik altına alındığını belirten gazete, konuyla ilgili bir çok Türk'ün yakalandığını ve bu Türkler’in de El Kaide Örgütü’ne mensup olduklarını yazdı. Gazete haberinde, İsrail hükümetinin aldığı bu kararı Türk hükümetinin aldığını da belirtti. Haberde, "Türk makamları Türkiye'nin Alanya kentinde güvenlik açısından tehdit oluşturduğu gerekçesi ile İsrail gemilerine izin vermemiştir. İsrail gazeteleri bu olaya gazetelerinde yer vermiştir" dedi.

AKP: Ticari bir
karar olabilir!

İsrail hükümetinin aldığı kararın ticari bir karar olabileceğini ifade eden AKP'li Kaçmaz, "Onların kararına da saygı duyarız" dedi

İsrail hükümetinin, vatandaşların terör tehlikesi nedeniyle Alanya ile Kemer arasındaki bölgelerde bulunmamalarına ilişkin açıklamaları Alanya'da geniş yankı uyandırdı. Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Kemal Kaçmaz, şu anda turizm sezonunun en yoğun dönemini yaşadıklarını söyledi. Alanya'da otoritenin olmadığı ve güvenlik sorunu var gibi bir söylemde bulunmanın son derece yanlış olduğunu ifade eden Kaçmaz, "Antalya'ya ve Alanya'ya şu anda dünyanın bütün bölgelerinden turistler gelmektedir. Bu konuda İsrail'in almış olduğu bir karar olabilir. Buna da saygı duyarız. Bu karar belki ticari bir karardır. Ben Alanya'nın güvenlik sorunu olduğuna inanmıyorum. Şu anda her şey gayet düzgün ve iyi gidiyor. İnşallah böyle devam eder" dedi.
Yeni Alanya.com
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2005 Çarşamba 13:12:02
Güncelleme :10 Ağustos 2005 Çarşamba 13:19:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?