1
Haziran
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Yüzde 60'ı karşılanıyor

Antbirlik Serik Şube Müdürü Mustafa Zeybek, Antalya'nın pamuk üretiminin yüzde 60'ını sağlayan Serik'te, çiftçi tarlada çalıştıracak işçi bulamadığını belirtti. Zeybek, her yıl pamuk ekenlerin sayısının git gide azaldığını belirterek, "Patron aynı zamanda tarlanın işçiliğini yapıyor. Bütün bunlara rağmen Antalya'da üretilen pamuk miktarının büyük bir çoğunluğu Serik'ten toplanıyor" dedi.

Pirim ve pamuk fiyatlarının da düşük olması nedeniyle sektörde sıkıntıların yaşandığını belirten Zeybek, her yılın bir önceki sezonu arattığını söyledi. Emeğini alamayan pamuk üreticisinin zor günler geçirdiğini belirten Zeybek, "Getirisi az olduğu için Serik'teki 12 bin 800 ortağımızdan sadece bin 228'i pamuk ekiyor. Rakam her geçen sene daha da azalıyor. Pirimlerin de düşük olması buna büyük etken" diye konuştu.

Pamukta umduğunu bulamayan üreticinin yönünü turizm ve seracılığa çevirdiğini belirten Zeybek, "Çiftçi doğal olarak haklı. Pamuk üretiminde yılda 5 bin YTL kazandığı tarlada seracılık yaptığında 10 bin YTL para kazanabiliyor. Üreticinin durumu iyileştirilmezse pamuk ekicisinin sayısı gireder azalabilir" uyarısında bulundu. Pamuktan kazanamayan bazı üyelerinin ürünlerinin tarlada kaldığını dile getiren Zeybek, Antalya bölgesinin Adana ve Urfa gibi işçi bulma konusunda şanslı olmadığını belirtti.


.
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2006 Perşembe 10:41:55
Güncelleme :21 Haziran 2006 Çarşamba 17:33:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?