5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Buzda yaşam mücadelesi

Isparta ve Konya arasında bulunan, aşırı soğuk nedeniyle buz tutan Beyşehir Gölü'ndeki adalardan birinde yaşayan hasta kadın, gölün üzerinde kaydırılan kayıkla hastaneye kaldırıldı.

Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinin Gedikli köyüne bağlı Kumluca adasında yaşayan ve astım hastası olduğu bildirilen Ayşe Torus (39), dün fenalaştı.

Hasta yakınları tarafından köyün tek ulaşım aracı olan kayığa konulan kadın, Beyşehir Gölü'nün ortasına kadar buzlar kırılarak getirildi.

Ancak gölün ortasında buz tabakasının kırılamayacak kadar kalınlaşması üzerine hasta kadının da bulunduğu kayık, gölün ortasında kaldı. 112 Acil Servis'e bilgi verilmesi üzerine ambulans da adaya yakın kıyıya geldi, ancak buz tutan gölden karşıya geçilemedi.

Bu arada, gece yarısı buz tabakasının daha da kalınlaşması üzerine kayığın geçeceği kadar buz tabakasını kıran köylüler, kayığın buz tabakasının üzerine alınıp kaydırılarak kıyıya ulaştırılmasına karar verdi.

Köylülerin buz tabakasının üzerine aldığı kayığın adeta kızak gibi çekildiği ve hastanın sabaha karşı Şarkikaraağaç Devlet Hastanesine getirildiği bildirildi.

Ayşe Torus, burada yapılan ilk müdahalenin ardından Isparta'daki Şevket Demirel Kalp Merkezi'ne sevk edildi.

Şarkikaraağaç Kaymakamı Salih Işık, hastanın durumuyla ilgili olarak dün kendisine bilgi verildiğini belirtti. Işık, şunları söyledi:

"Hastanın hayati tehlikesi bulunmadığı belirtildi. Buna rağmen, hasta yakınları helikopter istedi. Isparta Valiliği ile temasa geçtik. Ancak dün Isparta'da konuşlanan bir helikopter yoktu. Bunun üzerine hastanın doktoru ve Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, telefonla bağlantı kurarak, hastanın durumunu yakından takip etti.

Hastayı Şarkikaraağaç'a getirebilmek için dün buzu kırarak kayık için bir yol açmışlar. Ancak, buz tabakasının kırılamadığı bölgeden geri dönmüşler. Gece aynı yolu tekrar denemişler. Buz tabakasının güvenli şekilde kalınlaştığını
hissedince de kayığı buz tabakasının üzerine alarak ilçeye hastayı getirdiler."

30 haneli Kumluca adasında hemen her kış aynı sorunun yaşandığını anlatan Işık, "Her yıl adayla Şarkikaraağaç arasında aynı şekilde ulaşım sağlanır. Ya buz tabakası kırılıp kayığın geçeceği kadar yol açılır ya da kayık buz tabakasının üzerinden kaydırılarak ulaşım sağlanır.

Buzda çatlama olacağı ihtimali ortaya çıktığında kayık suya alınır. Gece hastayı bu şekilde geçirmeselerdi bugün bir şekilde aldıracaktık" dedi.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 18:23:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?