23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Çiftçilere çamur uyarısı

Elbistan Şeker Fabrikası Müdürü Gündüz Yılmaz, günlük işleme kapasitelerinin üzerinde alım yaptıklarını belirterek, fabrikaya getirilen şeker pancarlarının çamurlu oluşunun boşaltım işlemini yavaşlattığını söyledi.

Kampanya döneminin başlamasıyla birlikte şeker pancarı alımlarına başlayan Elbistan Şeker Fabrikası'nda, çamurlu pancarlar alım işlemlerini yavaşlatıyor. Çiftçilerin şeker pancarlarını çamurlu getirdiklerini belirten fabrika çalışanları, römorklarda bulunan aşırı çamurun, boşaltma yapan makinelerin arızalanmasına sebep olduğuna dikkat çekerek, "Boşaltım makinelerimizin kaldırma gücü yaklaşık olarak 5-6 tondur. Fakat çiftçi römorka 7-8 ton şeker pancarı yüklüyor. Şeker pancarını boşaltmak için kullandığımız makinelere aşırı yüklenildiği zaman arızalara neden olunmakta, bu durumda çiftçinin sıra bekleme süresini uzatıyor. Çiftçilerimiz römorklarını normal tonajda getirirlerse bu türlü sıkıntılar yaşanmaz" dedi.

Elbistan Şeker Fabrikası Müdürü Gündüz Yılmaz da, fabrikanın günlük kapasitesinin 3 bin 700 ton olduğunu, ancak çiftçileri mağdur etmemek için kapasitelerinin üzerinde alım yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Elbistan Şeker Fabrikası geçen yıl için yaklaşık 309 bin ton şeker pancarı işledi. Bu yıl kota uygulaması ile alım kapasitesi 280 bin ton olarak belirlendi. Elbistan Şeker Fabrikası'nın alım kapasitesi yaklaşık 29 bin 500 ton eksildi. Bizim hedefimiz öncelikli olarak çiftçiyi mağdur etmemektir. Bu nedenle çiftçilerimize kayıt numarası verdik. Şeker pancarlarını belirli tarihte fabrikaya getirip teslim edebilmeleri için. Ne yazık ki çiftçilerimiz, kendilerine verilen süre öncesinde fabrikaya şeker pancarını teslim etmek için gelmeye devam ediyor. Alım kapasitemiz 3 bin 700 ton olarak belirlenmiştir. Fakat biz fabrika önüne kadar gelen çiftçilerimizi bekletmemek için şeker pancarını alıp fabrika stoklarımızda bekletiyoruz" diye konuştu.

Fabrikaya getirilen şeker pancarlarının aşırı çamurlu olduğuna işaret eden Yılmaz, firenin de buna bağlı olarak arttığını ifade ederek, "Çiftçi kendisini üzdüğü gibi bizleri de üzmektedir. Tarlasında bulunan verimli toprak tabakasını fabrika müdürlüğümüz bahçesine taşımaktadır. Fabrika içerisinde oluşan çamur birikintileri çalışma verimini düşürdüğü gibi boşaltım işlemini güçleştirmektedir. Çiftçilerimiz şeker pancarını fabrikamıza temiz getirdiği zaman alım işlemi bundan daha hızlı olacaktır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2005 Çarşamba 13:15:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?