13
Haziran
2024
Perşembe
EKONOMİ

Toprağın verimliliği ölçülüyor

Kahramanmaraş Elbistan İlçesi'nde, İl Tarım Müdürlüğü'ne ait mobil toprak analiz ölçüm aracıyla tarım arazilerinin verimliliği ölçülüyor.

İlçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz ve Kahramanmaraş İl Tarım Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisleri İsa Nacar ve Çetin Bostancı, Çatova Köyü'ne giderek toprak analizi yaptı. Çiftçinin her dönem sorduğu "Ne kadar gübre atmalıyım?" sorusunun cevabını bulabilmesi için çaba sarf eden İl Tarım Müdürlüğü yetkilileriyle İlçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz, gerekli bilgileri çiftçilere aktardı.

Yılmaz, "Toprağa atılan fazla gübre fazla ürün demek değildir. Bu düşünceyle yapılan gübreleme sonucunda her yıl tonlarca gübre heba edilmektedir. Çiftçi tarlasına o yıl için hangi ürünü ekecekse, onu belirterek tarlasından almış olduğu numunenin analizini yaptırmalıdır. Hangi gübreden ne kadar atılması gerektiğinin tespiti yapılmış olur. Yapılan analiz sonucunu öğrendikten sonra gübrelemeyi bilinçli bir şekilde yapmalıdır. Yılın her günü tarlaya girilebiliyorsa toprak analizi yapılabilir. Toprak örnekleri ürün ekiminden 15-20 gün önce getirilmelidir. Toprak numunesi alınırken V harfi şeklinde bir çukur kazılmalıdır. Açılan çukurun düzgün yüzeyinden 3 - 4 santimetre kalınlığında 1 karış boyunda (15-20 santimetre) bir toprak dilimi alınmalı, Kahramanmaraş Köy Hizmetleri Müdürlüğü Toprak-Su Analiz Laboratuarı'na getirilerek analiz yapılmalıdır. Tarımsal amaçlı toprak analizleri ücretsiz olarak yapılmaktadır. Analiz yapacak mobil aracımız ilçemizi 15 gün süre içerisinde gezecektir. Ölçümlere ilk olarak ayçekirdeği, buğday ve arpa gibi tahıl ürünlerinin bol olarak yetiştirildiği köylerden başlandı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 15:08:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?