2
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Öğrencilere uyuşturucu semineri

Mersin'de ortaöğretim öğrencilerine yönelik "Madde Kullanımını Önleme ve Uyuşturucu Maddenin Zararları" konulu seminer düzenlendi. Seminerin ardından narkotik dedektör köpekleri Atsi ve Lusi'nin yaptığı gösteri, öğrenciler tarafından büyük ilgi ile izlendi.


Alt birim Yenişehir Belediyesi tarafından düzenlenen seminer, Belediye Kültür Merkezi'nde yapıldı. Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Madde Bağımlılığı ve Talep Azaltma Kısım Amiri Komiser Oktay Kavurma'nın konuşmacı olarak katıldığı semineri, Hacı Sabancı Lisesi öğrencileri izledi. Seminerin açılışında konuşan Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, bu tip toplantıları, gençleri şimdiden bilinçlendirmek, sağlıklı nesiller yetiştirmek ve o tür alışkanlıklardan uzak tutmak için yaptıklarını belirterek, "Sizleri, bizler şimdiden bilinçlendirmeliyiz ki, o yollara düşmeyin ve kendinize, alinize ve ülkenize yararlı olun" dedi.

Konuşmasına uyuşturucu maddenin tanımını yaparak başlayan Komiser Oktay Kavurma ise, uyuşturucunun, uyuşturma özelliği olan, uyuşturan, duymaz hale getiren bir madde olduğunu söyledi. Uyuşturucuda hedef kitlenin 16-30 yaş grubu olduğuna dikkat çeken Kavurma, uyuşturucuya başlama nedenlerinin başında ise arkadaş çevresinin yer aldığını belirtti.

Oktay Kavurma, yapılan araştırmada alkol ve sigara kullananların uyuşturucuya daha çabuk başladıklarının görüldüğünü de belirterek, insanın en önemli ve temel gerekli özelliklerinden olan yeniye ve bilinmeyene karşı duyulan ilgi ve merakın da uyuşturucu kullanımında ön sıralarda yer aldığını kaydetti. Konuşmasında uyuşturucu maddeleri türlerine göre ayıran ve ayrı ayrı zararlarını anlatan Kavurma, "Sentetik uyuşturucular (Captegon, Extacy, LSD, Ketamin), çağımızın en tehlikeli uyuşturucularından biridir. Doğal uyuşturucuların karşılığı olarak kimyasal yollardan üretilmiş suni uyuşturuculardır. Sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı, uyarıcı ve halusinojen etkiler yaratırlar.

 En az tabi maddeler kadar tehlikeli olan sentetiklerin imalı ve kullanımından kaynaklanan kolaylık nedeniyle tehlikeli boyutta kullanılmaya başlandığı görülmektedir" diye konuştu.

Bir sentetik uyuşturucu olan Extacy'nin zararları konusunda da bilgiler veren Komiser Oktay Kavurma, "Sinir hücrelerinde tekrar düzelmeyen hasarlar bırakılırken, kas yapılarında arızalara neden olur. Vücudun doğal salgıları kana daha çok karıştığından, buna bağlı olarak karaciğer ve böbrekleri tıkayarak bu organları işlemez hale getirmektedir. Beyinde merkezi rahatsızlıklar, yüksek tansiyonla beyin kanaması veya düşük tansiyonla bayılmalara hatta ölümlere neden olabilmektedir" dedi.

Son dönemde yapılan yakalamalarda ve gerçekleştirilen laboratuvar incelemelerinde extacy tabletleri bileşiminde azımsanmayacak oranda eroine rastlandığını ifade eden Kavurma, bunun da gizli bir tehlike olarak ortaya çıktığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Başta sigara olmak üzere, alkol ve uyuşturucu madde kullanımının beraberinde getirdiği bireysel tahribatın, toplumun temel direği ve dinamik yüzü olan gençler üzerindeki bir yıkımın da tetikleyicisi ve habercisidir."

Seminerin ardından Mersin Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nde görevli narkotik dedektör köpekleri Atsi ve Lusi bir gösteri düzenledi. Öğrencilerin büyük ilgi duyduğu gösteride Atsi, bir bidonun altındaki Lusi ise bir iş makinesinin içindeki uyuşturucuyu kısa sürede buldu. Başarılı narkotik köpekleri öğrencilerden alkış alırken, bazıları ellerindeki cep telefonu ile onların fotoğrafını çekti.

 

.
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2005 Perşembe 22:23:57
Güncelleme :31 Ekim 2005 Pazartesi 21:34:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?