2
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Otistik Çocukların eğitim sorunu

Mersin Otistik Çocukları Koruma ve Eğitim Derneği (OÇED) Başkanı Mustafa Özsaygı, otistik engelli çocukların eğitim hizmetlerinden yeterli ölçüde faydalanamadıklarını belirterek, ilgilileri göreve davet etti.

Özsaygı, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği toplantıda, Anayasa'nın 42. maddesinin "Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır" dediğini hatırlatarak, engelli eğitiminin kanunla Milli Eğitim Bakanlığı'na verildiğini, ancak engellilerin sadece yüzde 8'inin bu hizmetlerden faydalanabildiğini söyledi. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün rakamlarına göre, Mersin'de 3 binin üzerinde eğitim alması gereken zihinsel engelli bulunduğunu dile getiren Mustafa Özsaygı, "Özel rehabilitasyon merkezlerine gidebilen çocuklar için haftada sadece 2 ders saatiyle sınırlı eğitimi bir yana bırakırsak, Mersin'de sadece 181 otistik engelli çocuk okullarda eğitim görebiliyor. Bu oran, Türkiye ortalamasının çok altındadır" dedi.

Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin duyarsızlığı nedeniyle bu okullarda düzgün bir eğitimin verilemediğini ileri süren Özsaygı, "Otistik Çocuklar Okulu'nda görev yapacak öğretmenler Milli Eğitim Müdürlüğü emrinde mevcut iken, yetkililerin sorumsuzluğu nedeniyle okullar açıldıktan 45 gün sonra görevlendirme yazıları çıkarılmıştır. Bu süre içinde okulda eğitim yapılamamıştır. Engelli örgütlerin çabaları sonucu Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma Fonu'ndan engelli öğrencilere servis yardımı çıkarılmıştır. Bununla ilgili ödenek Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderilmiş olup, 2005-2006 öğretim yılının neredeyse yarısı bittiği halde henüz çocuklarımıza bu hakları verilmemiştir" diye konuştu.

Servis sıkıntısı nedeniyle çocukların zaten yarısının okullara gidemediğini kaydeden Özsaygı, bu sorunların çözümünün Milli Eğitim Müdürlüğü'nün temel görevi olduğunu belirterek, görevini yerine getiremediğini ileri sürdüğü Milli Eğitim Müdürü'nün istifa etmesini istedi.

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 17:25:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?