6
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Bitlis Kalesi'nde bir dönem aydınlanıyor

 Geçtiğimiz yıl başlatılan ve 10 yıl sürecek olan kazı çalışmalarının ardından, kalenin sırrının çözüleceği, Bitlis'in tarihine ışık tutacağı belirtildi. PÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Pektaş başkanlığındaki çalışmalarda bir hamam ortaya çıkarıldı. Çalışmalarda, ayrıca Bitlis'te M.Ö 30 yılında basılan bir sikke bulundu.
Bu arada, Bitlis Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu, kaleye çıkarak incelemelerde bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Kadir Pektaş'tan çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Hacımustafaoğlu, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Hacımustafaoğlu, Bitlis Kalesi'nin tarihinin çok eski olduğunu bunun da ilerideki yıllarda daha da netlik kazanacağını söyledi. Hacımustafaoğlu, kalede çok önemli eserlerin bulunduğunu ve devamının da geleceğini belirterek, "Geçtiğimiz yıl başlatılan kazı çalışmaları bu yıl da devam ediyor. Bu çalışma 10 yıl sürecek. Bu çalışmalar sonucunda hocalarımız kalenin yapılış tarihi hakkında bizlere bilgiler verecek. Bu üzerinde bulunduğumuz Bitlis Kalesi, tarihten günümüze kadar gelen en önemli eserdir. Kalede şu ana kadar bir çok önemli eserler bulundu. Ancak kazı çalışmaları derinleştikçe daha da önemli eserler ortaya çıkacaktır" dedi.
Doç. Dr Kadir Pektaş ise bugüne kadar Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yaklaşık 100 sikke bulunduğunu kaydetti. Pektaş, ilerdeki yıllarda daha da önemli eserlerin ortaya çıkacağını belirterek, "Hamam olduğu düşünülen yapının toprak üstendeki bölümlerine ek olarak toprak altında kalan bölümleri üst örtüleri sağlam olarak ortaya çıkarılmıştır. Bu bölümlerde hamamın ılıklık ve sıcaklık bölümü olduğu düşünmektedir. Kazı çalışmalarında çok sayıda lüle, ve seramik parçası bulunmuştur. Ayrıca 2004 yılı çalışmaları sırasında çıkarılan toprakta yapılan elemeler sırasında Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yaklaşık 100 kadar sikke ile 2 mühür ve çok sayıda çivi parçası bulunmuştur. Ayrıca Bitlis'te M.Ö basılan bir sikke bulduk. Bu da demek oluyor ki burada bir darphane vardı" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2005 Çarşamba 14:40:28
Güncelleme :17 Ağustos 2005 Çarşamba 17:22:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?