6
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Bitlis Kalesi'nde kazı çalışmaları tamamlandı

Pamukkale Üniversitesi'nden (PÜ) 45 kişilik bir ekibin, Bitlis Kalesi'nde sürdürdüğü arkeolojik kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı. M.Ö. 312 yılında Büyük İskender tarafından Komutan Betlis'e yaptırılan ve yıllardır bir sır gibi şehir merkezinde duran tarihi Bitlis Kalesi'nde kazı çalışmalarının son gününde incelemelerde bulunan Bitlis Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu, ortaya çıkan hamamı gezerek ilgililerden bilgi aldı.

Eşi Nebahat Hacımustafaoğlu'nun da katıldığı gezide konuşan Vali Hacımustafaoğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, kalenin halk tarafından korunması gerektiğini söyledi. Hacımustafaoğlu, ilerideki yıllarda çok güzel eserlerdin çıkacağına inandıklarını belirterek, "2004 yılında başlatılan ve Bitlis Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi işbirliğiyle yapılan kazı çalışmalarının bu yıllık bölümü tamamlandı. İki yılda içinde çok güzel eserler meydana çıkarıldı. Şu ana kadar kalenin hamamı ve su yolları ortaya çıkarıldı. İğneyle kuyu kazmaya benzeyen bu çalışmalar, çok seri ve verimli yapıldı.

Tarihi değeri bulunan bazı eserler bulundu. Önümüzdeki yıllarda da bu çalışmalara devam edilecek. Tarihi değeri bulunan eserler bulundu. Bitlis Kalesi, Bitlis'in en eski tarihi eseridir. 6 bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından, restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Tamamlanacak olan bu çalışmalar neticesinde Bitlis yerli ve yabancı turist akınına uğrayacaktır. Bu çalışmaları başarıyla yürüten Öğretim Görevlisi Kadir Pektaş ve ekibine teşekkür ediyorum. Bundan sonra halkın bu kaleyi koruması gerekir" dedi.

Kazı başkanı olan Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kadir Pektaş ise geçtiğimiz yıl başlanan kazı çalışmalarının 10 yıl devam edeceğini belirterek, "Kaledeki hamam kazısını büyük ölçüde tamamladık. Hamamın tüm mekanlarının içini tamamen açtık. Birkaç gün sonra gelecek olan mimar arkadaşımız son projelerini tamamlayacak ve burası turizme kazandırılacak. Bitlis Kalesi aslına uygun olarak onarılacak. Açığa çıkardığımız bu alanın korunması gerekiyor. Bu çalışmalarımızın yürütülmesi esnasında başta valimiz olmak üzere, belediye başkanımız ve birçok yetkiliden destek gördük. Desteklerinden dolayı ekibimiz adına herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2005 Cuma 16:46:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?