22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

AB Hibeleri ile Bastonculuk

Bitlis'in Ahlat İlçesi'ndeki baston ustası Refa Gökbulak, Doğu Anadolu Kalkınma Projesi (DAKP) KOBİ bileşenleri kapsamında alınan hibe kredi ile ünlü Ahlat bastonuna yeni bir çehre kazandırılacağını söyledi.
Projenin uygulanması konusunda basın mensuplarına açıklama bulunan baston ustası Gökbulak, önce atölyelerinde fiziki değişikliklere gidilerek modernleştirileceğini anlattı. Ardından tabelalarının değişiminden iç aksesuarlara kadar birçok görselliği önde tutarak imaj değiştirdiklerini söyledi. Kalitesi ve işçiliği ile ünlü bastonların artık kabuğundan çıkartılarak, Gökbulak, dünya pazarında yerini bulması için çalışmalara başladıklarını anlattı. Gökbulak, şöyle konuştu:
"DAKP'tan alınan 130 bin Euro'luk Avrupa Birliği (AB) desteği ile yeni makineler sipariş ettik. Makineler gelince, tüm kaba işleri makinelerle yaparak el işçiliğine daha geniş zaman ayıracağız. Ahlat bastonlarındaki eski motifleri korumak şartı ile yeni motiflere de yöneleceğiz. Ayrıca bastonculuk kurslarına başlıyoruz. Kalifiye baston ustası yetiştirerek gelecek nesillere bastonculuğu öğreteceğiz. Avrupa Birliği desteğiyle Ahlat bastonunu yok olmaktan kurtarıp, dünya pazarında hak ettiği yere ulaştıracağız. Hollanda'ya güvercin başlıklı, Amerika'ya kartal başlıklı bastonlar üretip göndereceğiz. Yani her ülkeye özgü baston motifi üreteceğiz. Ahlat bastonları hem ülke hem de ilçe tanıtımına çok önemli katkı sağlayacak."
iha
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2007 Pazartesi 13:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şeymanur akar IP: 78.181.61.xxx Tarih : 7.12.2008 13:19:28

benim dediğim el sanatı olan bastonculuk normal dedelerimizin kullandığı baston satışı değil.