23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Buğday alımları sona erdi

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bu yılki hasat döneminde 11 bin 553 ton buğday alımının gerçekleştirdiği bildirildi.

Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, bu yıl özellikle Adilcevaz İlçesi'nde TMO'nun buğday alımını gerçekleştirmesinin kendilerini rahatlattığını belirtti.

Haziran-Temmuz ayları döneminde 11 bin 553 ton buğday alımının gerçekleştirdiğini, bu yılkı alım döneminin ise istedikleri doğrultuda geçtiğini anlatan Demirden, Ahlat çiftçisinin buğdaylarının TMO tarafından 30 YKr ile 36 YKr baş fiyatla alındığını söyledi.

Ahlat çiftçisinin ilçede 50 yıldır ektiği 'Tir' cinsi buğday tohumuna son vererek, 'Bezozya' cinsi buğday tohumu ekimine geçeceğini belirten Demirden, "50 yıldır bölgemizde aynı buğday tohumu ekilmektedir. Bu tohum, topraklarımızdaki özelliğini, verimini ve kalitesini kaybetmiş durumda.

Artık TMO, bu buğday türünü almayacağını bildirdi. Çünkü bu buğdayın TMO'dan başka alıcısı bulunmuyor. Piyasası olmayan 'Tir' buğdayı hayvan yemi olarak kullanan çiftçilerimiz, bundan böyle kaliteli buğday tohumu ekerek, hem kendine hem de ülke ekonomisine katkı sunacak" dedi.

Demirden, geçen yıl 'Tir' buğday tohumunun ekilmesine müsaade etmeyen TMO'nun, ekilen buğday tohumunu da düşük fiyattan alacağını bildirdiğini, ancak yaptıkları girişimler sonucu çiftçinin mağdur olmaması için bu yıl son olarak 'Tir' buğdayı baş fiyattan alındığını ifade ederek, "TMO, bu kararla da Ahlat çiftçisinin yaklaşık 500 milyar lira zarar kurtarmış oldu" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 14:58:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?