2
Haziran
2024
Pazar
EKONOMİ

Elde kalan elmalar, ineklere yem oluyor

Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde yeterli pazar imkanı bulunamadığı için elde kalan elmalar, ineklere yem olarak veriliyor.
45 yıldır elma yetiştirdiğini belirten 65 yaşındaki Yılmaz Hakverdioğlu isimli üretici, ilçede kendisi gibi en az 10 tane büyük elma yetiştiricisi olduğunu söyledi.

Hakverdioğlu, son birkaç yıldır ciddi anlamda elmacılığa yönelmeler olduğunu vurguladı. Kendisine ait 11 dönümlük bahçesinde 280 adet elma ağacı olduğunu, yılda ortalama 28 ton elma ürettiğini anlatan Hakverdioğlu, "İlçemizde soğuk hava depoları olmadığı için topladığımız elmaları bir iki ay içerisinde satmak zorundayız.

Tamamen doğal ortamlarda, ilaç dahi kullanmadan ürettiğimiz organik elmaları, kilosu 60 YKr'dan Bitlis çevresine satıyoruz. Toptan elma satamıyoruz. Sadece perakende elma satabiliyoruz. Bunun dışında pazar bulamıyoruz. Satamayıp elimizde kalan elmalara değerin çok altında fiyat verilince, biz de elmaları ineklerimize yem olarak veriyoruz.

Bu kaybımız ilçe ve ülke ekonomisine zarardır. Yetkililerden pazar koşullarımızın sağlanmasını, ilçemize soğuk hava deposunun yapılmasını ayrıca zirai destek sunulmasını acilen talep ediyoruz" dedi.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, elma yetiştiricilerinin haklı ve yerinde talepleri olduğunu vurguladı. Demirden, soğuk hava deposuyla ilgili hazırladıkları projeyi, Doğu Anadolu Kalkınma Programı'na sunduklarını ve bunun sonucunu beklediklerini söyledi.

Zirai destek için bir ziraat mühendisini sözleşmeli olarak kadrolarına katarak çiftçilere her türlü desteği sağlayacaklarını, pazar koşullarının iyileştirilmesi için çiftçilerin üretici birliklerini kurması gerektiğini belirten Demirden, "Ahlat Ziraat Odası olarak en az 16 elma yetiştiricisini bir araya getirerek, 'Elma Yetiştiricileri Birliği'ni kurmak için harekete geçtik.

Amacımız tüm çiftçilerimizin bu tür birlikleri kurmasını sağlamak olacak. Kurulan bu birlikler kendi pazarlarını oluşturacak. Ziraat odası olarak biz de destek vereceğiz. Bölgedeki ziraat odaları başkanlarını telefonla arayarak, Ahlatlı elma yetiştiricilerimizin elmalarının satılması yönünde destek isteyeceğim. Böylece geçici de olsa çözüm bulacağım" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2005 Cumartesi 12:41:21
Güncelleme :11 Ekim 2005 Salı 15:00:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?