5
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Kaybolan meslekler takvim oldu

Erzincan'da 2000 yılından itibaren kültür ve sanat alanlarında hizmet veren Çırağan Nargile Sanat ve Kültür Evi, 2007 yılı için hazırlattığı takvimde, kaybolan meslekleri işleyerek bu mesleklerin bir zamanlar hayatın bir parçası olduğunu hatırlatıyor.

2006 yılı takviminde Erzincan'ın renkli simalarını bir araya toplayarak beğeni kazanan Çırağan Nargile Sanat ve Kültür Evi'nin 2007 takviminin ismi ise 'Kaybolan Mesleklerimiz' oldu. Takvime, ağaç oymacılığı başta olmak üzere gramofon tamirciliği, cam işlemeciliği, kalaycılık, çömlekçilik, kilim dokumacılığı, yorgancılık, dericilik, sepetçilik, hallaçcılık, demircilik, semercilik, nalbantlık gibi tarihe karışmış olan meslekleri yansıttıklarını ifade eden Nargile Sanat ve Kültür Evi İşletmecisi Cengiz Bahşi (29), teknolojinin gelişmesi ile birlikte yıllar önce gözde olan mesleklerin yok olduğunu vurguladı. Teknolojinin insanlara fazla huzur getirmediğini dile getiren Cengiz Bahşi, "100 yıl önce kağnıya binen insanlar bugün uçağa binen insanlardan daha da mutluydu. Eskiden el emeğiyle üretilen ürünler, bugünün teknolojisiyle üretilenlerle karşılaştırıldığında eski ürünlerin daha kaliteli ve sağlıklı olduğu ortaya çıkmaktadır. 2007 yılı için hazırlattığımız takvimde ön plana getirmeye çalıştığımız meslek grupları aslında bizim geçmişimizdir. Bizde hazırlattığımız takvim ile bu mesleklerin bir zamanlar var olduğunu hatırlatmak istedik." dedi. Tasarım aşamasından baskıya kadar yaklaşık 3 ay emek verildiğini ifade eden Bahşi, 2008 yılı içinde buna benzer bir proje düşündüklerini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2007 Perşembe 09:50:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
büşra çakmak IP: 88.244.141.xxx Tarih : 5.05.2008 21:05:46

Ya ben hiçbir mesleğin hiçbir şekilde yok olmasını istemiyorum henüz 13 yaşında olmama rağmen bunun korkusu beni almış vaziyette mesleklerimize sahip çıkmamız gerekiyor!