5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kazım Karabekir Paşa anıldı

Doğu Cephesi Komutanı, Kars'ın kurtarıcısı Kazım Karabekir Paşa, ölümünün 60'ıncı yılında törenlerle anıldı.

Törenler kapsamında Rus Kızıl Ordusu'nun Kazım Karabekir Paşa'ya hediye ettiği vagon gezildi.

Devlet Demir Yolları GAR Binası önündeki Kazım Karabekir büstü önünde başlayan törende Valilik Makamı, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı, Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü ve Baro Başkanlığı çelenkleri konuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından şanlı bayrağımız göndere çekildi.
Daha sonra Kars Müze Müdürlüğü bahçesinde bulunan Kazım Karabekir vagonu gezildi. Kazım Karabekir'in fotoğraflarının bulunduğu vagon, davetlilerin büyük ilgisini çekti.

Müze Müdürü Necmettin Alp, vagon hakkında bilgi verirken, "1921 Kars Antlaşması için Kars'a gelen Rus generaller tarafından Kazım Karabekir Paşa'ya hediye edildi. Kazım Karabekir Paşa da 2.5 yıl bu vagonu Kars-Sarıkamış hattında seyahat vagonu olarak kullandı. Vagon uzun yıllar Kars Garı'nda kaldı. 1981 yılında Kolordu Komutanlığı özel bir hat döşeyerek buraya kadar getirdi. 1895 yılında Moskova'da yapılmış bir vagon. 13 metre uzunluğunda. Üzerinde Kiril alfabesiyle ve Osmanlıca 'Bu vagon Kızıl Ordu'nun Kazım Karabekir Paşa'ya hediyesidir' diye yazmaktadır" dedi.

Törenlere, Vali Mehmet Ufuk Erden, Garnizon Komutanı Vekili Jandarma Albay Hayati Kasım, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, daire amirleri ve öğrenciler katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 18:37:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?