7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Pazarda hormon tartışması

Kars Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi ekiplerinin hayvan pazarındaki denetimlerine hormon tartışması yaşandı. Hayvan Sağlısı Şube Müdürü Sadık Doğan, "Bu kritik zamanlarda hormonu böyle sık sık gündeme getirmek aslında köylü vatandaşımıza bir noktada zarar veriyor." dedi.

Kars'ta kurban pazarı olarak belirlenen Kömür Tevzideki hayvan pazarı Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlısı Şube Müdürü Sadık Doğan ve veterinerler tarafından denetlendi. Denetimler sırasında müşteri gibi davranıp hayvan sahiplerinden hangi konulara dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgi almak isteyen Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Sadık Doğan'la kendisini tanımayanlar hayvan sahipleri arasında ilginç diyaloglar geçti.

Hayvan Sağlısı Şube Müdürü Sadık Doğan'ı tanımayan hayvan satıcısı ile Doğan arasında şu konuşmalar geçti:
Hayvan satıcısı: "Lazımsa bir tane verelim abi", Doğan, "Bunlar kurbana olur mu", Hayvan sahibi, "Olur abi nasıl olmaz", Doğan, "Kurbana sattığınız malın özelliği nedir?" Hayvan sahibi, "Bilmiyorum nasıldır, sen anlat özelliği nedir?", Doğan, "Kurbanlığı satarken vatandaşa neyi tavsiye etmemiz lazım ne dememiz lazım", Hayvan sahibi, "Hiçbir noksanı olmayacak" Doğan'ın Hayvan Sağlısı Şube Müdürü olduğunu öğrenen hayvan sahipleri, bu defa kurbanlık hayvanın nasıl olması gerektiği konusunda bilgi aldılar. Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Sadık Doğan ise, "Hayvanın en önemli özelliği sağlıklı olması, hayvan gebe olmayacak ve yakın sürede doğum yapmış olmayacak. Besi durumu çok iyi olacak, hayvanda her hangi bir hastalık belirtisi olmayacak. Tüyler belirgin ve parlak olacak, besili olacak. Yaş olarak da büyükbaş hayvanda 2 yaş önemlidir. Ama yaşı çok takıntı şöyle yapmamak lazım. Yaş hususunda bazı hayvanlar 24 ayda bazı hayvanlarda 26 ayda diş atabilir. Burada önemli olan hayvanın pasaport bilgileri, kimlik bilgileri, küpeli oluşu yani sağlıklı oluşu önemlidir." dedi.

Hayvan sahiplerinin, son günlerde büyük kentlerde hormonlu hayvanların satıldığı yönündeki haberlerin kendilerini endişelendirdiğini söylemeleri üzerine ise Hayvan Sağlısı Şube Müdürü Sadık Doğan, şu açıklamayı yaptı: "Avrupa'da başta olmak üzere hormon adı altında hayvanın kondüsyonunu hızlı geliştirip besi verimini artıran ilaçlar vardır. Bunların kullanılması yasaktır. Hormon ilacı ette kalıntı yapıyor ve yiyen insana da geçer. Kars'ta yapılan kontrollerimizde böyle bir tespit yapılmamıştır. Bu hususta yetiştiricilerimiz rahat olsunlar." diye konuştu.

Hormonun bayram öncesinde sık sık gündeme getirilmesinin yetiştiriciye zarar verebileceğini de belirten Doğan, "Bu kritik zamanlarda bunu böyle sık sık gündeme getirmek aslında köylü vatandaşımıza bir noktada zarar veriyor. Bu işi bilmeyen insanların kafası karışıyor, "Acaba hayvan alayım mı almayayım mı?" Oysa siz de bilirsiniz ki veteriner sağlığı, veteriner hizmetleri yılın 24 ayında köylerdeyiz sürekli olarak sizlerle kontrollerimizi yapıyoruz. Onun için her hayvan hormonludur diyerek insanların kafasını karıştırmaya gerek yoktur. Rutin olarak denetimlerimizi yapıyoruz. Bizler Kars'ta hormonlu hayvan tespit etmedik. Bir hayvanın veteriner kontrolünden geçip geçmediğinin en önemli belirtisi kulak küpesidir. Kulak küpesi varsa bu hayvanın yanına veteriner hekim gitmiştir, görmüştür, yaşına başına bakmıştır ve muayenesini yapmıştır." şeklinde konuştu.

Denetimlerin ardından kurban pazarında sıkı alış-verişler yaşandı. Müşteriler fiyatlardan memnun kalırken, hayvan sahipleri de fiyatların geçtiğimiz yıla oranla daha düşüm olmasından dert yandılar.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 18:05:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?