24
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

2 YTL'ye konser

Merhum Aşık Murat Çobanoğlu'nun 1971 yılında Kars'ta kurduğu Çobanoğlu Kıraathanesi'nde sahne alan 4 halk ozanı, bir saat süren konserinin ardından ancak 2 YTL kazanabildi.

Çobanoğlu Kıraathanesi , her Ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da iftar sonrası aşık konserlerine ev sahipliği yapıyor. Sazlarına takılan paralarla geçimlerini sürdüren aşıklar bazen de hayal kırıklığına uğruyor. Bir saat boyunca nefes tüketen ve avazı çıktığı kadar bağıran aşıklar konseri 2 YTL ile tamamlayınca şaşırdılar.

Kars yöresi aşıklarından Sabri Yokuş, Mahmut Karataş, Orhan Karadağoğlu ve Tosun Turanoğlu sahne aldı. Sazlı sözlü atışma ve değişler, yöresel türküler, makamlar, koşmalar, methiyelerle kıraathaneye gelen aşık severler tarafından pür dikkat dinlenen ozanların, bu kültürü yaşatma adına verdikleri mücadele takdir topladı. Kahvehane ortamında sigara dumanları altında verilen bu emek karşısında aşıkların sazına sadece 2 YTL takıldı. Konser sonrası sazına takılan 2 YTL ile evinin yolunu tutan 15 yıllık halk ozanı Tosun Turanoğlu, amaçlarının kültürü yaşatmak olduğunu söyledi. Turanıoğlu, "2 YTL'lik konser elbette ki bizi sıkıntıya sokmaktadır. Ek işi olanlar yine neyse de sadece bu meslekle para kazanan kültür taşıyıcıları için oldukça zor bir durum" dedi.

.
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2005 Cuma 13:02:42
Güncelleme :25 Ekim 2005 Salı 00:21:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?