25
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Avrupa Filmleri Festivali başladı

Kars Belediyesi ile Ankara Sinema Derneği'nin birlikte düzenlediği "11. Avrupa Filmleri Festivali" Kars Şehir Sineması'nda başladı.

Festivalin açılışında 5 ayrı yönetmeni bulunan 'Anlat İstanbul' adlı filmin ses düzenindeki aksaklık nedeniyle yerine Zeki Demirkubuz'un yönettiği ve hayat kadınının yaşantısını konu edinen 'Masumiyet' adlı film gösterime sunuldu. Festivalin açılış konuşmasını yapan Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Avrupa Filmleri Festivali'nin 11 yıldır, sinemanın vizyon filmleriyle sınırlı olmadığını göstermeye çalıştığını ifade etti.

Alibeyoğlu, "Bu dernek 11 yıldır filmleri, Avrupa'nın dört bir yanından bulup getirdiği yetmiyormuş gibi bir de onlara Türkiye'yi gezdiriyor. Gezici festival, Türk insanını sadece büyük kentlerde yaşayanlarla sınırlı tutmadan, yalnızca bir sinema salonu bulunan kentlerde kaliteli filmlerin perdeye yansımasını sağlıyor" dedi.

Başkan Alibeyoğlu, belediyesi olarak, Ankara Sinema Derneği'ne Avrupa filmlerini 'Gezici' bir kimliğe sokabildiği için, kilometreleri aşıp Kars'ta sinema sevgisini aşılamaya uğraştığı için ve hayalini kurdukları bütünsel kalkınmaya bir nebze de olsa katkıda bulunduğu için teşekkür etti. Bu çabalarının yıllar boyu sürmesini dileyen Alibeyoğlu, bu uğurda yapılması gereken ne varsa yanlarında olduklarını da söyledi.

Alibeyoğlu, festivale gösterilen yoğun ilgi karşısında sevindiğini de ifade ederek, "Özellikle kış mevsiminde sinema, tiyatro gibi kapalı mekan etkinlikleri toplumu tetikleyen önemli dinamiklerdir. İzmir, Bursa, Ankara ve Kars'ta Gezici Sinema Festivalinin yapılması da Kars'ın büyük kentlerle yarışır durumda olması bizim için önemli bir ayrıcalıktır" diye konuştu.
Alibeyoğlu, yapılması planlanan Altın Kaz Film Festivali'yle ilgili olarak da şunları söyledi:

"Altın Kaz Film Festivali Kafkas ülkelerinin film festivalini de seneye yapacağız. Yarışma halinde olacak ve festivalde birincilik, ikincilik ödülleri olacak. Kars'ın da sembolü Kaz olduğu için bu bizim oldukça önemli bir atılım olacak".

Başkan Alibeyoğlu, konuşmanın ardından Masumiyet filminin yönetmeni Zeki Demirkubuz ve oyuncularından Derya Alabora ile Erkan Can'a Kars hatırası olarak birer plaket verdi.
Hayat kadınının yaşantısını konu edinen 'Masumiyet' filmi ilgiyle izlenirken, filmin argo sözlü sahneleri dikkat çekti.

Kars'ta başlayan ve 3 gün sürecek olan Avrupa Filmleri Festivali'nin açılışına, Vali Nevzat Turhan, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necati Kaya, Adalet Komisyonu Başkanı Abdullah Tanrıkulu, Japonya Sinema Derneği temsilcisi Sayoka Kınoshita, Norveç Ankara Büyükelçisi Hans Wılhelm Langva, Fransa Ankara Büyükelçiliği Medya Ateşesi Guillaume Pierre ve film yönetmenleri ile oyuncuları katıldı.

.
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2005 Cumartesi 15:06:19
Güncelleme :26 Kasım 2005 Cumartesi 15:15:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?