18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Murat Çobanoğlu Aşıklar bayramı

Kars Belediyesi tarafından düzenlenen Türkiye Murat Çobanoğlu 2. Aşıklar Bayramı, Çobanoğlu'nun anıt mezarında yapılan törenle başladı. 

Türkiye genelinde 205 aşığın katıldığı 3 gün sürecek bayram, Devlet Sanatçısı aşık Murat Çoboğlu'nun çevre yolundaki anıt mezarında düzenlenen törenle başladı. Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey ile aşıkların katıldığı törende konuşan Devlet Sanatçısı Şeref Taşlıova arkadaşı Murat Çobanoğlu'nun evrensel bir sanatçı olduğunu söyledi. Çobanoğlu'nun sanatının Türkiye sınırlarının dışına taştığını ifade eden Taşlıova, gelecek kuşakların Çobanoğlu'nu örnek alacağını ifade etti. Taşlıova ayrıca, Çobanoğlu için yapılan anıt mezarın 39 günde bitirilmesinin edebiyat tarihinde büyük bir olay olduğunu vurgulayarak, Karacaoğlan'ın anıtının 400 yıl sonra dikildiğine dikkat çekti. Konuşmaların ardından dualar okundu ve Çobanoğlu'nun mezarına karanfiller bırakıldı. 

Aşıklar daha sonra Murat Çobanoğlu'nun Erzurum yolu üzerindeki anıtını ziyaret ederek, duygularını dile getirdi. Törene katılan aşıklar, Faikbey ve Atatürk Caddesi üzerinden kortej oluşturarak bayram etkinliklerinin düzenlendiği Kars Sanat Merkezi'ne kadar sazlarıyla yürüdü. Sivaslı olan ve yarışmaya İzmir'den katılan Aşıkların en yaşlısı 80 yaşındaki Berdari bir yandan yürüdü bir yandan da şiir okudu. 

Vali Mehmet Ufuk Erden'in de katıldığı Kars Sanat Merkezi'ndeki Aşıklar Bayramı Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun açış konuşmasıyla başladı. Murat Çobanğlu'nun sanatçı kişiliğine değinen Alibeyoğlu, Türkiye genelinde aşıkların katıldığı böyle bir bayram düzenlemekten mutlu olduklarını söyledi. 

205 aşığın katıldığı bayram Pazar gününe kadar devam edecek. Güzelleme (doğaçlama), divan, memleket türküleri, ustamalı hikaye, aşık havaları, divan türünde atışma, leb (dudak) değmez, taşlamalı, tecnis ve semai dallarında yarışacak olan aşıkları sanatseverler 3 gün boyunca dinleyebilecek.

.
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2006 Cuma 19:09:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?