18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Japon yönetmenden çizgi film dersi

Kars Belediyesi ile Ankara Sinema Derneği'nin birlikte düzenlediği '11. Avrupa Filmleri Festivali'ne katılmak için Kars'a gelen Japon Animasyon Film Yönetmeni Sayoko Kınoshıta, ilköğretim öğrencilerine çizgi filmin nasıl yapıldığını kamera aracılığıyla gösterdi. Kendini, Türkçe yazılı kağıttan okuyarak tanıtan kadın yönetmenin Türkçe isim yoklaması ise çocukları sevindirdi.

Film Festivali kapsamında Kars'ta bulunan Japonya'nın ünlü yönetmeni Sayoko Kınoshıta, Kent Konseyi toplantı salonunda ilköğretim öğrencilerine çizgi filmin nasıl yapıldığını öğretti. Sayoko Kınoshıta ilk olarak Gazi Ahmet Muhtar Paşa İlköğretim Okulu'ndan gelen 20 öğrencinin isimlerinin yazılı bulunduğu kağıt üzerinden yoklama yaptı. İsimleri okumakta güçlük çeken Japon yönetmen, hem neşeli bir ortam oluşturdu hem de film öncesinde öğrencilerle bir kaynaşma sağladı. Kendisini Türkçe yazılı bir kağıdı okuyarak tanıtan Sayoko Kınoshıta'nın Türkçe'yi tam olarak okuyamamasına rağmen gayreti ve saygısı takdir topladı. Japon Yönetmen Sayoko Kınoshıta, "İyi günler, hoş geldiniz. Animasyon, bir çok tekniği bulunan, çok önemli bir araçtır. Animasyon aynı zamanda çok uzun bir hikayeyi çok kısa zamanda anlatmaktır. Hepinize iyi seyirler dilerim. Teşekkür ederim" dedi.

Sayoko Kınoshıta, kendisini tanıttıktan sonra çizgi filmin nasıl yaptığını sinevizyona bağlı kamera yardımıyla uygulamalı olarak gösterdi. Çizgi filmde öne çıkan kahramanların her hareketinin ayrı bir çizim ve sonrasında bu çizimlerin üst üste kaydedilmesiyle ortaya çıktığını söyleyen animasyon uzmanı Kınoshıta, daha sonra da hazırlanmış kağıtları hızlı hızlı tarayarak film karelerini oluşturdu. Sayoko Kınoshıta son alarak, 20-30 saniyede tamamlanan resimlerin 2 saniyeye tekabül ettiğini ve 15-20 dakikalık bir çizgi film yapmak için binlerce sayfa çizgi çizilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Çocuklar ise, kendilerine dağıtılan hazırlanmış kağıtları tarayarak filmi daha yakından görme imkanı buldu. Hiroşima'da Film Festivali Başkanlığı'nı da yürüten Sayoko Kınoshıta'nın, Japon Vakfı ve Japon Hükümeti'nin destekleriyle çalışmalarını sürdürdüğü ve Kars'tan önce de Bursa ve Ankara'da çocuklara çizgi filmin nasıl yapıldığını öğrettiği öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2005 Pazartesi 15:02:30
Güncelleme :28 Kasım 2005 Pazartesi 15:07:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gözdenur özkurt IP: 88.228.228.xxx Tarih : 8.02.2008 13:04:22

bence bu çok güzel birşey çizgi film ruhu genişletir benimde çok sevdiğim bir çizgifilm var ama artık yayınlanmıyo çok üzlüyorum aadı KİM PASSIBLE onu o kadar seviyorım ki her bölümü aklımda sizin bu fikriniz çok güzel çocuklar eminim çok eğleniyorlardır