7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Çiftçiye sigorta uyarısı

Malatya Tarım İl Müdürlüğü, çiftçileri uyararak, ürünlerini sigorta yapmalarını istedi.
Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal yaptığı yazılı açıklamada, tarım sigortasından yararlanmak isteyen çiftçilerin öncelikle çiftçi kayıt sistemine dahil olmaları gerektiğini ifade etti. Güldal, "Tarım sigortasından yararlanmak isteyen üreticilerin mutlaka Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmaları gerekmektedir. Üreticilerin açık alanda yetiştirilen meyveler için don riski teminatından faydalanabilmeleri; ancak dolu sigortası teminatı ile birlikte ek teminatlar yangın, heyelan, fırtına ve hortum şeklinde verilen risklerle beraber sigorta yaptırmaları halinde mümkün olabilmektedir. Bir başka deyişle; açık alanda yetiştirilen meyveler için tek başına don riski teminatı verilememektedir. Şayet üreticiler don riski için ürünlerini sigorta ettirmek isterlerse belirtilen diğer riskler için de prim ödemek durumundadır" dedi.
Kayısıda don teminatı için tanınan başvuru tarihinin 15 Şubat 2007 olduğunu belirten Güldal, açıklamasında şu bilgileri verdi:
"2007 yılında kayısı için don teminatı için sigortaya son başvuru tarihi 15 Şubat olarak ilan edilmiş olup, süre uzatımı söz konusu değildir. Çiftçilerimizin mağdur olmamaları için 15 Şubat tarihine kadar sigorta poliçelerini yaptırmaları gerekmektedir. Üretici; 2007 yılı çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırmış olmalıdır. Kayıtlı değilse ilgili tarım müdürlüğüne başvurarak kaydını yaptırmalı veya güncellemelidir. Kaydı güncellenen çiftçiler için sistemden alınacak Çiftçi Kayıt Formu tasdik edilerek çiftçiye verilecektir. Çiftçi bu belge ile birlikte 15 Şubat 2007 tarihinden önce Sigorta şirketine başvurarak ürününü sigorta ettirecektir. Sigorta prim bedelinin 2007 yılı için yüzde 50'si çiftçi tarafından karşılanacak olup, bu bedelin de en az yüzde 10'u çiftçiden peşin olarak tahsil edilecektir. Prim bedelinin yüzde 50'si ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bütçesinden üretici adına Tarım Sigortaları Havuzuna aktarılacaktır."
iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2007 Pazartesi 18:32:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
irfan AKŞAHİN IP: 88.242.120.xxx Tarih : 31.01.2007 15:47:59
devletin çiftçiye yönelik böyle bi uygulama yapması gerekiyordu. fakat çiftçi zaten ürün alamadığı yıl primiini ne ile ödeyecek buna yönelik bi çalaışma varmı.