2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Veteriner odasından kuş gribi açıklaması

Kuş gribi dolayısıyla açıklama yapan Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abuzer Göğüs, vatandaşların hastalıklarla yaşamayı öğrenmesi gerektiğini söyledi.

Oda binasında düzenlediği basın toplantısında, kuş gribi hakkında açıklamada bulunan Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abuzer Göğüs, insanların kuş gribine yakalanmaması için hastalıklı hayvanlara dokunmamaları gerektiğini vurguladı. Tüberküloz ve kuş gribi hastalığının hayvanlardan bulaşabildiğini belirten Göğüs, "Ülkemizde nasıl depremle yaşamayı öğreneceksek, hastalıklarla da yaşamayı öğrenmeliyiz" dedi.

Kuş gribi hastalığının dünyadaki son 20 yıllık seyrine değinen Abuzer Göğüs, "1984'te ABD'de görülmüş, 17 milyon kanatlı itlaf edilmiştir. 1992-1995 yılları arasında Meksika'da üç yıl görülmüş, 1997'de Hong Kong'da 18 insanda saptanmış, bunların 6'sı ölmüştür. 1999'da İtalya'da rastlanmış, 13 milyon kanatlı itlaf edilmiştir. 2003'te Hollanda'da teşhis edilen kuş gribi bir veterinerin ölümüne neden olmuştur. 2004'de Tayland'da 11 kişide görülmüş ve 7 kişi hayatını kaybetmiştir, Vietnam'da da 22 kişide tespit edilmiş, 15 kişi ölmüştür" diye konuştu.

Entegre tesislerde kuş gribi görülmediğini söyleyen Göğüs, kuş gribinden telef olan hayvanların derin çukura gömülmesi, çocukların kanatlı hayvanlarla temasının önlenmesi, tavuk eti ve yumurtanın iyice kaynatılıp tüketilmesi, kanatlı hayvanların yaşadığı bölgenin dezenfekte edilmesi ve kanatlı hayvanların açıkta beslenmemesi tavsiyelerinde bulundu.

.
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2006 Salı 15:44:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?