2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Yine yurt skandalı

Malatya Erkek Yetiştirme Yurdu'nda kalan oğlu, yurdun çatısından atladı. Anne Gülseren G. 'Yurt yöneticileri sorumlu' dedi. Açılan davada çocukların yurtta içki içtiği, Bally aldığı ortaya çıktı

Yer: Malatya Erkek Yetiştirme Yurdu. Tarih: 3 Mart 2004. Ailesi bakamayınca, küçük yaşta devletin güvenli kollarına teslim edilen Y.G., arkadaşlarının gözü önünde yurdun çatısından atladı.

Daha 17'sinde, arkasında birçok soru işareti bırakan G.'nin ölümü, kaldığı yetiştirme yurdunda yaşanan dramı da gözler önüne serdi. Anne Gülseren G.'nin, oğlunun ölümünden sorumlu tuttuğu kurum yöneticilerini şikâyetiyle başlayan yargı sürecinde ortaya çıkan fotoğraflar, yurtta kalan gençlerin, uçucu madde ve alkol kullandıklarını, içki âlemleri sonrasında da kendilerini jiletlediklerini ortaya çıkardı.

Görevliler 'Dur' demedi
Y.G., Tunceli'nin Böğürtlen köyünde doğdu, ancak annesi ağır astım hastasıydı, babasının da gözleri görmüyordu. Geçim derdindeki aile, en azından eğitim görebilmesi amacıyla oğullarını Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na teslim etti. Y.G.'nin yılları, Muş ve Malatya'daki yurtlarda geçti. Ancak G. Malatya'daki yurtta arkadaşlarıyla bally çekiyor, içki içiyordu. Denetimle görevli olanlarsa bu duruma "Dur" demiyordu.

G. bir akşam yurdun çatısından kendini attı. Bir hafta yaşam mücadelesi veren oğlunun ölümü üzerine anne G. Malatya Valiliğe'ne şikâyette bulundu. Kurum Müdürü Şenol Özdemir ihmalle suçlandı.

Rehberlikten mahrum
Valiliğin talimatıyla Malatya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ön inceleme raporu hazırladı. Raporda, G.'nin ölümünden dolaylı olmasa da sorumluluğunu yerine getirmediği için Özdemir kusurlu bulundu. Yurtta kalan çocuklar da ifadelerinde Özdemir'in G.'ye ağır küfürler ettiğini ve baskıcı davrandığını söyledi. Raporda, "Çocukların yol gösterici ve model olucu bir rehberlikten mahrum kaldıkları yapılan incelemede görülmüştür" denildi.
Malatya Asliye Ceza Mahkemesi'nde Özdemir hakkında dava açıldı. Mahkemeye sunulan deliller arasında, aramada ele geçirilen fotoğraflar da vardı. Fotoğraflara göre çocuklar, yaptıkları âlem sonrası kendilerini jiletliyordu. Yazılı ifade veren Özdemir, fotoğrafların gece geç saatlerde çekildiğini, uyuşturucu kullandığı tespit edilenlerin tedavi sürecinin başladığını söyledi.

'İçiyoruz, karışmıyorlar'
Acılı anne Gülseren G., şunları söyledi:
"Müdür, oğlumun yurttan ayrılmasını istiyormuş. Bally kullanmakla suçlanınca yurda gittim. Müdürle görüşemedim. Oğlum, 'anne burası ev gibi değil, içki içiyoruz, kimse karışmıyor' dedi. Oğlumu almadım, okulunun bitmesi lazımdı. Eve dönünce müdür beni aradı, 'oğlunu al, Bally kullanıyor' dedi. Ben de 'Bally kullanıyorsa bu sizin hatanız' dedim. 10 gün sonra 'çatıdan düştü' diye aradılar."

Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2006 Pazartesi 13:12:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?