3
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Kayısı her derde deva

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü'nün Malatya Valiliği'nin desteğiyle yaptığı araştırmalar sonucunda, "Kayısının sağlıklı ve kaliteli yaşam için topluma önerilebileceği sonucuna varılmıştır" denildi. 

Malatya Valiliği'nin yayımladığı "Kayısının İnsan Sağlığına Etkileri Konusunda Yapılmış Bilimsel Araştırmalar" adlı kitapta, TÜBİTAK tarafından kayısı ile ilgili yapılan araştırmalara yer verildi. Malatya Valiliği tarafından desteklenen TÜBİTAK'ın "Fonksiyonel Gıda Olarak Taze ve Gün Kurusu Kayısının Bazı Fizyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi ve Sağlıklı Beslenme Açısından Değerlendirilmesi Klinik Araştırması" adlı araştırma raporunda, kayısının, yüksek düzeylerde antioksidan ve fenolik madde içerdiği, bu öğelerin pek çok hastalığın önlenmesinde (kalp-damar hastalıkları, kanser, tip 2 diyabet, enflamasyon gibi) koruyucu rol oynadığı belirtildi. 

Fenolik asitlerin pek çoğunun, "B-karoten ve C vitamininden daha yüksek düzeylerde antioksidan aktiviteye sahip oldukları için serbest radikalleri nötr hale getirmede aktif rol oynadıkları" belirtilerek şöyle denildi: "Serbest radikal hasarlara karşı vücudun savunma mekanizmasının güçlenmesinde, yaşlılığın geciktirilmesi ve hastalıklardan korunmada fonksiyonel bir gıda olan kayısının sağlıklı ve kaliteli yaşam için topluma önerilebileceği sonucuna varılmıştır. Kayısı üretiminin artırılması ve buna bağlı
katma değeri yüksek kayısı ürünlerin üretilmesi, çeşitlendirilmesi ile tüketim düzeyinin yükseltilmesi sağlıklı beslenme açısından önem taşımaktadır."
Dış Ticaret Müsteşarlığı Ege İhracatçı Birlikleri tarafından desteklenen TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü'nün, "Kayısının Sağlık ve Beslenme Açısından Değerlendirilmesi Klinik Uygulaması" adlı araştırmanın raporunda önemli bilgiler yer aldı. 

Raporda, kayısının, A vitamininin ön maddesi olan karotenin en iyi kaynaklarından biri olduğu belirtiliyor. Buna göre, "Karotenoidler vücutta serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarına karşı koruyucu etkinlik gösteren önemli antioksidanlardır. Yaşlanmanın geciktirilmesinde karoten düzeyi yüksek beslenme modelinin önerildiği, bu bağlamda yüksek karoten içeriği ile kayısı tüketiminin sağlıklı yaşamda önemli yer tuttuğu belirtilmektedir. Kansere karşı koruyucu etkinlik gösteren önemli diyetsel bir öğe olarak tanımlanan B-karoten özellikle karaciğer, deri ve gastrointestinal sistem kanserlerinde ve diğer bazı hastalıklardan korunmada etkindir. Ayrıca karotenoidlerin başta göz ve deri olmak üzere pek çok organda ve büyümede önemli görev üstlendiği ve kalp damar hastalıkları riskini azalttığı bilinmektedir. Sodyum düzeyi düşük, potasyum düzeyi yüksek olan kayısı, vücutta kan basıncının düzenlenmesinde, özellikle yüksek tansiyonun kontrolünde diyette önemli rol oynayan bir meyvedir. Potasyum, sinir sisteminin normal çalışması, kalp atışlarının düzenli olması, vücut elektrolit dengesi, beyin hücrelerinin sağlığı ve kas dokusu içinde gerekli bir mineraldir. Ayrıca vücutta antioksidan etki gösteren bazı fenolik bileşikleri (Prosiyanidinler, hidrosinamik, asit türevleri, flavonoller ve antisiyaninler) ile kayısı sağlıklı yaşamda önemli bir yer tutmaktadır." 

Kuru kayısı ise barsak faaliyetlerinin artırılmasında da etkinlik gösterdiğinden, kabızlık sorununun çözümlenmesinde tüketilebilecek bir ürün olarak değerlendiriliyor.

iha
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 10:33:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?