2
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Tarım Müdürü'nden kene uyarısı

Malatya Tarım İl Müdürlüğü tarafından vatandaşlara Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) uyarısı yapılarak, kenelerden uzak durulması istendi. 

Malatya Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, KKKA virüsünün insanlara genellikle hyalomma cinsi kenelerle bulaşmakta olduğu belirtilerek, "Virüs sığır, koyun, keçi yabani tavşan ve tilki gibi hayvanlarda tespit edilmiştir. Virüs, bu hayvanlarda belirti göstermeyen bir enfeksiyon oluşturmasına rağmen, insanlarda hastalığa sebep olmakta ve kısa bir süre içerisinde herhangi bir tedavi yoluna gidilmediği takdirde ölümlere yol açmaktadır" denildi. 

Tarım İl Müdürlüğü'nün açıklamasında, "Hastalığın bulaşmasında keneler önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle kene mücadelesi önemlidir. Sadece evcil hayvanlarda kene mücadelesi yapılması yeterli değildir.

Çünkü keneler aynı zamanda mera otlak ve ormanlık alanlarda, doğada yaşayan hayvanlarda da bulunmaktadır. Bu yaşadıkları ortamların ilaçlanması, çevreye vereceği etkiler göz önüne alındığında, pratikte de mümkün değildir" uyarısı yapıldı. Vatandaşların kenelerden uzak durması istenen açıklamada şu uyarılar yer aldı: 

"Kenelerin bulunduğu alanlara girildiği zaman vücut belli aralıklarla kene yönünden kontrol edilmeli, vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden ve ağız kısmı koparılmadan cımbızla alınmalıdır. Kenelerin çıkarılması için eter kloroform ve alkol ya da gaz gibi herhangi bir madde kullanılmamalıdır. Kenelerin bulunduğu alanlara çıplak ayak ya da kısa giysilerle gidilmemelidir. Bu alanlara av ya da görev gereği gidenler, lastik çizme giymeli veya pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları korunma açısından önemlidir. Kene ısırdığı zaman vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız, hayvanlarını Nisan ve Eylül ayları arasında 2 ay aralıkla kenelere karşı etkili ilaçlarla ilaçlamalıdır. Kene bulunan barınaklarda ilaçlarla usulüne uygun olarak ilaçlana yapılmalıdır."
İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2006 Çarşamba 14:27:20
Güncelleme :8 Temmuz 2006 Cumartesi 20:16:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?