2
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Recai Kutan'ın açıklamaları

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Recai Kutan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği mecburi askerlikle ilgili karara tepki göstererek, "Paralı askerliği Irak'taki ABD askerlerinde gördük. İpten, kazıktan kopmuş başka iş bulamayan adamlar varsa onlar asker diye kaydoluyor" dedi.

Recai Kutan, İsmet İnönü'nün kendisini CHP'de aday göstermesi ile ilgili olayı da anlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın köşke çıkabileceğini ifade eden Kutan, Başbakan Erdoğan'ın tartışmalı namaz olayından dolayı da Cüneyt Zapsu'yu danışmanlık görevine son vermesi gerektiğini savundu.

MSP ve RP Malatya eski il başkanlarından Talat Maraşalı'nın ölümü nedeniyle taziyede bulunmak üzere Malatya'ya gelen SP Genel Başkanı Recai Kutan, gündemdeki konularla ilgili olarak basın mensuplarının sorularını da cevaplandırdı.

MECBURİ ASKERLİK TARTIŞMALARI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği mecburi askerlikle ilgili karara sert tepki gösteren SP Genel Başkanı Recai Kutan, "Türkiye'nin önüne iki önemli proje konulmuş durumda. Bunlardan birisi Büyük Ortadoğu, ikincisi ise Avrupa Birliği Projesi. Avrupa Birliği Projesi içerisinde Türkiye'yi çökertecek teklifler geliyor. İşte bunlardan biriside mecburi askerliğin ortadan kaldırılması. Bizim bir toplum yapımız var. Askerliği halkımızın bir bakış açısı var. Köylerde ilçelerde gençlerimiz askere davul ve zurnalarla gönderiliyor. Yine bizim bir kabulümüz var, askerliğini yapmamış olan bir insan tam gelişmiş bir insan olarak kabul edilmiyor. Şimdi siz geleceksiniz, bu askerlik anlayışını ortadan kaldırıp, parayla hizmet görecek askerler getireceksiniz. Bunun ne olduğunu Irak'ta ki ABD askerlerinde görüyoruz. Yani nerede ipten, kazıktan kopmuş, başka iş bulamayan adamlar varsa onlar asker diye kaydoluyorlar. Ondan sonra her türlü işkenceyi yapabiliyorlar" diye konuştu.

ERDOĞAN KÖŞKE ÇIKABİLİR

Çankaya'ya eşi başörtülü olanların çıkıp çıkmayacağı tartışmaları hakkında da bir değerlendirme yapan SP Lideri Kutan, "Demokratik düzenlerde Anayasa'da yazılan hususları yerine getiren herkes aday olabilir. Dolayısıyla Tayyip bey köşke çıkabilir mi? Evet, meclis iradesi eğer öyleyse elbette çıkar" ifadelerini kullandı.

Son günlerde AK Parti MKYK Üyesi Cüneyd Zapsu'nun eşi Beyza Zapsu'nun da aralarında bulunduğu bir grubun Cuma namazını kadınlı erkekli kılmaları ile ilgili tartışmalara da değinen Kutan, "Gazetede okudum, Cüneyd Zapsu sayın Başbakan'a gitmiş, 'Demiş ki efendim, hanımımın bu durumunu tasvip etmiyorum.'O da 'Ya sıkma canını felan' diye geçiştirmiş. Bu mesele sıkma canını denecek bir mesele değil. Yapılacak şey gayet açık. 'madem ki ailece böyle bir tutum içindesiniz, arkadaş sen benim danışmanım manışmanım olamazsın' demeliydi. Resmi danışmanı değil. Bir kenara koymalıydı" şeklinde konuştu.

"İSMET PAŞA SELAM GÖNDERİP, CHP'DE BENİ ADAY GÖSTERMEK İSTEDİ

Basın mensupları ile yaptığı söyleşi esnasında, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kendisini CHP'de ilk sıralarda milletvekili adayı olması teklifini gönderdiğini söyleyen Kutan, 1966 veya 1967 yılında kendisi DSİ Genel Müdür Yardımcısı iken yaşanan olayı şu şekilde aktardı, "O dönemde CHP'nin çok fazla milletvekili yoktu. İsmet Paşa'nın en yakınında olan isimlerden bir tanesi de Mehmet Delikaya Beydi. Malatya Milletvekiliydi. O zaman CHP'de de baya etkiliydi. Bir gün geldi. dedi ki, 'Efendim İsmet Paşa'nın selamı var. Seni bu önümüzdeki seçimde, CHP'den aday yapmak istiyor. Yani ön sıralarda bir yerlere koyacak' Ben de cevap olarak, 'Sen benim dünya görüşümü biliyorsun. Ben neredeyse üniversite yıllarından beri hep CHP politikalarına karşı çıkmış birisiyim. Yani kendi kendimi inkar etmek olur" dedim. İsmet Paşa'nın neden beni aday göstermek istediğini sorduğumda ise Mehmet Delikaya, 'İsmet Paşa dedi ki, ya Adalet Partisi'nin başına işte DSİ'den bir Demirel gelmiş. Adam kürsüye çıkıyor, bir solukta 10 tane rakam sayıyor. Bize de öyle bir adam lazım.' Ben de dedim ki, 'Ben dünya görüşümden vazgeçemem' Doğrusu bu teklife şaşırdım"

.
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2006 Perşembe 10:53:59
Güncelleme :26 Ocak 2006 Perşembe 11:05:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?