5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

İlk yardım eğitimi

İlk yardım eğitiminin vatandaşlar tarafından bilinmesi gerektiğini ve geçmişte bunun zararları ile karşılaşıldığını kaydeden 112 Acil Servis Doktoru Feti Çetin, "İzmit depremi Türkiye’ye bir gerçek gösterdi. Halk, toplum, sivil kuruluşları dahil herkes bir afette ya da acil bir olay karşısında panikleme veyahut ilk yardım bilgisi yoksunluğundan dolayı müdahale edemiyor. Ölümlerin çoğu da hakikaten bunlardan dolayı oluyor. Özellikle İzmit depreminden sonra Kızılay hızlı bir yapılanmaya geçti. Bunlardan biri de eğitim konu idi. 2003’ten sonra eğitici eğitimleri alan arkadaşlarımız ülkenin her tarafında şu anda bu eğitimi vermekteler. Özellikle son zamanlarda devletin üzerinde durması ile beraber kurum ve kuruluşlarda belli bir sayıda çalışanların oranlarına göre onların eğitim almalarını öngörüyor. Mecburi olarak en az 2 gün eğitim almaları gerekiyor. Bizde Kızılay Muş Şube Başkanlığı olarak ilk defa bugün başvuran kurumlara bu eğitimi vermeye başladık” dedi.

Kızılay Muş Şube Başkanlığı tarafından başlatılan ilk yardım eğitimlerine katılan kurum görevlileri ilk müdahalelerde nasıl davranmaları gerektiğini ve müdahalenin bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğini anlatan Eğitim Merkezi Müdürü Ünal Çiftçi, "Ülkemizde başta trafik kazaları olmak üzere çeşitli olumsuzluklarda hayatlarını kaybedenlerin % 50’si ilk yarım saat içerisindedir. Buda bize ilk yardım müdahalesinin ne denli önemli olduğunu ve bunun uygulanması halinde ölümlerin en azından yarı yarıya indirilebileceğini gösteriyor. Toplumda kişilerin, kendilerini ve mevcut ortamdaki diğer kişilerin hayatlarını koruma ve kurtarmada yeterli olmaları için gerekli ilk yardım bilgi ve becerileri ile donatılmaları son derece önemlidir. Bu vesile ile de Türkiye Kızılay Genel Başkanlığı ülkenin çeşitli bölgelerinde ilk yardım eğitimleri vermeye başlamıştır” dedi.

"Özellikle şubemizde kurulan ilk yardım eğitim merkezinin birinci derecede özellikle afetlerde gördüğümüz eksikliklerin giderilmesi açısından çok yararlı buluyoruz. Genelde afetlerdeki ilk müdahaleyi yerel halk yapıyor. Tabi iyi duygularla yapıyor bunu bilinçli bir şekilde yaparsa afetlerde ilk üç saatin ne kadar önemli olduğunu enkazlardan ne kadar fazla insanın kurtarıldığını tespit oluyoruz. Çünkü afet bölgesine gittiğimizde ilk üç saat kurtarılan insan sayısı ondan sonraki sürecin iki katıdır. Bu vesile ile ilimizin ilk yardım eğitimden en iyi şekilde faydalanması için bu çalışmayı yapmaya başladık. Yasal yönden resmi yönden bütün işlemlerimizi tamamladık. Sizin de gördüğünüz gibi eğitimlere başladık. Dileğimiz bu eğitimlerin ilimize, halkımızın afet bilincinin gelişmesi ilk yardım konusu için çok yarar getirecektir. İlk yardım eğitimleri ilimizde ilk defa veriliyor bunda başarılı olacağımıza inanıyorum. Bu konuda çevre illerden de çok yoğun talepler alıyoruz. Yıl sonuna kadar 1500 kişinin almış oldukları ilk yardım eğitiminden dolayı sertifika almalarını planlamaktayız."

Emrullah Özbey - Kenthaber / Muş
Yayın Tarihi : 23 Mart 2006 Perşembe 16:44:33
Güncelleme :27 Mart 2006 Pazartesi 17:45:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?