4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Baykal, Rektör'ü ziyaret etti

Tutuklu bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ı, tedavi altında tutulduğu YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, bir süre önce cezaevinde intihar eden YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı'nın eylemini "şeref ve onur intiharı" olarak yorumlayarak, "Bu yeter artık, bunun ötesinde yeni acıları kimse yaşatmamalıdır. Bunun hesabı ne dünyada verilir, ne ahirette verilir" dedi.

Bu sabah özel uçakla geldiği Van'dan, Hakkari'nin Şemdinli ve Yüksekova ilçelerine giden ve son olarak Hakkari il merkezinde çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunan, halka hitap eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, akşam saatlerinde Van'a döndü. Ferit Melen Havaalanı'na polis helikopteriyle inerek karayoluyla Van YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne gelen Deniz Baykal, burada Hastane Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin tarafından karşılandı.

Bir süre Başhekim Şahin'in odasında oturan Baykal, daha sonra Kardiyoloji Bölümü Yoğun Bakım Servisi'ne geçerek, burada tedavi altında tutulan Rektör Prof Dr Yücel Aşkın'ı ziyaret etti.

Hastane çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Deniz Baykal, ziyaret ettiği Aşkın'ın genel sağlığının, yaşadığı durumdan ciddi şekilde etkilenmiş olduğunu söyledi. Önemli sağlık sorunları ortaya çıkan Aşkın'ı, kararlı, inançlı ve özgüveni yüksek olarak gördüğünü belirten Baykal "Kendisine, Türkiye'nin her yerinde ifade edilen destek ve dayanışma duygularını aktardık. Onun yaptığı çalışmaların değerini iyi bilen tüm Türkiye tarafından çok iyi anlaşıldığını ve bugün ona yapılan haksızlıkların milletin gönlünde ona çok saygın bir yer açtığını ifade ettik. Çok duygulandı, etkilendi. Rektörümüz sıradan bir savcılık soruşturmasının hedefi olmanın ötesinde bir mücadele insanı olarak büyük acılar çekmektedir" diye konuştu.

"TÜRKİYE BİR HUKUK DEVLETİDİR"
Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, hukukun üstünlüğünün mutlaka işlenmesi gerektiğini anlatan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bu konuda toplumun en son sabır aşamasına geldiğini belirtti. Bu ayın 14'ünde yapılacak duruşmayla toplum vicdanının kanamasına bir son verileceğini umduğunu ifade eden Baykal, şunları söyledi:
"Bu bir Yücel Aşkın olayının ötesindedir. Adaletin siyasallaştırılmasına, başta adalet mensuplarının izin vermeyeceğine inanıyorum. Adaleti siyasetin dışına çekme zorunluluğumuz vardır. Adalet en değerli temelimizdir.

Hiçbir özel hesapla, siyasi çıkar kaygısıyla adaletin oyuncak edilmesine izin veremeyiz. Bütün Türkiye bu duygular içinde bu davayı ve bu gelişmeyi dikkatle izliyor. Biz de bugün buraya, Türkiye'de ana muhalefet partisi olarak toplumumuzun inisiyatifi doğrultusunda bir görev yapmak üzere geldik. Toplumun vicdanıyla adaletin kararları çok sık çatışmamalıdır. Bu gerilim bir an önce ortadan kalkmalıdır. Bunu diliyorum. Çekilen acıların elbette telafi edilmesi mümkün değildir. Ama bunun ötesinde acıları çektirme hırsları, Türkiye'yi büyük sıkıntılarla karşı karşıya bırakır. Bunun hesabını vermek çok güç olur."

Deniz Baykal, gazetecilerin, YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı'nın intiharıyla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine bunun bir şeref ve onur intiharı olarak ortaya çıktığını söyledi. "Bu yeter artık, bunun ötesinde yeni acıları kimse yaşatmamalıdır. Bunun hesabı ne dünyada verilir, ne ahirette verilir" diyen Deniz Baykal ,"Hocamızı artık daha fazla üzmeyi hiçbir ölçüyle mazur görmek mümkün değildir. Herkes hukuku biliyor, herkes kanunları biliyor. Türkiye'de onca hukukçu var, barolar var.

Hukuk adamları var, herkes her şeyin farkında. Hukuka saygı, adalete saygı, insana saygı hepimizin öncelikle gözetmesi gereken görevimizdir. Umarım öyle olacaktır. 14 Aralık'taki duruşma tabi ki büyük bir ilgiyle karşılanacaktır. Bu duruşmaya biz de milletvekili arkadaşlarımızı göndereceğiz. Onlar da bu gelişmeyi yakından izleyecekler" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2005 Perşembe 21:42:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?