3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Canlı kalkan grupları Şırnak'a gidiyor

Hakkari'de bir grup vatandaş, 'Operasyonlara karşı demokratik çözüm yürüyüşü'ne katılmak amacıyla Şırnak'a gitti.

Altay Caddesi üzerinde bulunan Belediye İş Hanı'ndaki DTP binası önünde canlı kalkan olmak için bir araya gelen vatandaşlara seslenen Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani, "Hepiniz birer barış elçisisiniz ve bugün kutsal bir yürüyüşe kiminiz katılmak için kiminiz de onları yolcu etmek için burada bulunuyorsunuz. Sizin tek amacınız bu ülkede barış, dostluk, kardeşlik ve demokrasinin olması. 7 milyon halkımızın iradesi savaşa, sınır ötesi operasyonlara, öldürmeye, zindanlara çürümelere ve linç kültürüne karşıdır. Siz bu karşı duruşu Hakkari'nin bu güzel sabahında bizleri kutsal bir yolculuğa uğurlayarak gösteriyorsunuz. Bu yolculuk hepinize hayırlı olsun, bu yolculuğa katılanları kutluyorum" dedi.

Canlı kalkanlar valizlerini alıp aileleri ve yakınları ile vedalaşarak Hakkari'den ayrıldı.
Araç konvoyunun, Hakkari-Van karayolunda Yüksekova ilçesinden gelenlerle birleşerek Şırnak'a doğru hareket edeceği belirtildi.

Diğer yandan, Demokratik Toplum Partisi (DTP) İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel'in de aralarında bulunduğu grup, İstanbul'dan Diyarbakır'a hareket etti.
DTP İl binasını önünde toplanan grup, sloganlar eşliğinde Dolapdere'ye doğru yürüyüşe geçti. Otobüslerin bulunduğu noktaya kadar gerçekleştirilen yürüyüş nedeniyle çevik kuvvet ekibi, sıkı güvenlik önlemi aldı.

Hareketlerinden önce bir basın açıklaması yapan Sabahat Tuncel, "Şimdi arkadaşlarımızla birlikte ülkemizde acil bir sorun bekleyen 'Kürt sorunu' yarına ertelenemez. Çünkü bu sorun artık halklarımıza Türkiye'de yaşayan tüm halklara zarar verecek durumda. Dolayısıyla Kürtlerin sorunu değil Türkiye de yaşayan tüm hakların sorunu biz ülkemizin aydınlık geleceği için başlattık. Bugün Şırnak'a gidiyoruz. Çünkü sorunun çözümsüzlüğüne dikkat çekmek için bu sorunu operasyonlarla şiddetle çözülmeyeceğini yok sayarak, buna dikkat çekmek için gidiyoruz. Belki çözüm olmayacak ama çözüm için bir başlangıç olması açısından önemli. Burada bir başlangıç yapmak istiyoruz. Bir adımın atılması için yetkilileri bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. O açısından umarım yürüyüşümüze eşlik edersiniz. Sonuç olarak şunu belirtmek istiyorum. Ülkemizin buna ihtiyacı var. Eğer demokrasi, barış ve özgürlük için buna ihtiyacı var" dedi.

Ardından söz alan İstanbul DTP İl Başkanı Halil Aksoy, "Kürt sorunun demokratik yollarla çözülmesi için biz de biraz bu sürece uygun bir şekilde çözüm olabilmesi için dikkatleri çekmek istiyoruz. Ülkemizin, insanların dikkatini çekmek istiyoruz. Bu sorun çözülürse ancak kan, kavga, savaş durur. Onun için bununla ilgili adım atılmalı. Bu adımı atabilmek, bunun önünü açabilmek için böylesi bir yürüyüş düzenliyoruz" diye konuştu.

Otobüsler partililerin alkışları eşliğinde Diyarbakır'a doğru hareket ederken, Kadıköy'de toplanan yaklaşık 70 kişilik grup ise kendilerini bekleyen otobüslere bindi. Ancak trafik ekiplerinin yaptığı incelemede 33 PP 700 ve 06 P E 689 plakalı otobüslerin belgelerinde bulunan eksiklik nedeniyle trafiğe çıkmayacakları belirlendi. 2 otobüs içinde bulunan yolcularla birlikte Maltepe'deki otoparka çekildi. Otobüsün içindeki şahısların aşağıya inmemeleri dikkat çekti. Bu arada grubun içinde kısa süre bir gerginlik yaşandı. Yapılan kimlik sorgulamasında bir şahıs, gözaltına alındı. Gruptaki diğer kişilerde arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Bu arada, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van İl Örgütü, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'ta bulunan kamplarına düzenlediği sınır ötesi operasyonların durdurulması için 5 Şubat'ta Şirnak'ta yapılacak yürüyüşe katılmak üzere 60 araçla hareket etti.

Cumhuriyet Caddesi 5 No'lu Sokak'ta bulunan DTP Van İl Başkanlığı önünde toplanan ve aralarında DTP Van milletvekili Özdal Üçer'in de bulunduğu bölgeye canlı kalkan olarak gidecek olan yaklaşık 400 kişilik grubun hareketinden önce bir basın açıklaması yapan İl Başkanı Abdurrahman Doğar, Van İl Örgütü olarak DTP Genel Merkezi'nin organizasyonunda savaş bölgesine yürümek üzere toplandıklarını belirtti. Savaşın çok şiddetli ve yoğun yaşandığı Gabar ve Cudi Dağı'na gidip kendilerini canlı kalkan yapacaklarını belirten Doğar, "Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar Kürtlere yönelik yürütülen politikalar konusunda en büyük sivil itaatsizlik eylemimizi bugün gerçekleştirmiş bulunuyoruz" dedi.

Bu sorunun çözümü konusunda ısrarla savaşı dayatanlara, dağları, köyleri ve ovaları bombalayarak sonuç almak isteyenlere karşı cevap niteliğinde bir kitlesel çıkışla canlarını siper ederek yürüyeceklerini ifade eden Doğar, "Özellikle 30 yıldır bu topraklarda şiddetten medet umanların, şiddetin sonuç getirmediğini ve toplumda açtığı derin yaraları çok iyi görmeleri gerekir. Bu topraklarda akan her kan bizim kanımızdır. Ölen her can bizim canımızdır. Bu topraklarda zayi olan her şey bizim malımız, mülkümüzdür. Onun için hiç kimsenin zarar görmesini istemiyoruz. Artık dağdaki gerillaların, savaşa giden askerlerin ve polislerin ölmesini istemiyoruz. Bu ölümlere dur demek için birazdan il örgütü olarak zafer ve barış yürüyüşümüzü başlatacağız" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından grup, 60 minibüsle Şirnak'a gitmek için alkışlar eşliğinde yola çıktı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2008 Pazartesi 17:35:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?