4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Cumhuriyete sahip çıkmalıyız

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, yargı, üniversite, Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) ve ordunun Cumhuriyet kurumları olduğunu belirterek, "Bu kurumlara sahip çıkarak saygı göstermeliyiz" dedi.

Dün 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Yücel Aşkın, tedavi gördüğü YYÜ Tıp Fakültesi'nde basın açıklaması yaptı. Eşi Doç. Dr. Oya Aşkın ile birlikte basın mensuplarının karşısına çıkan Aşkın'ın hayli zayıfladığı dikkatlerden kaçmadı. Aşkın, kendisini tanıyan ve tanımayan herkesten ciddi anlamda destek gördüğünü söyledi.

Çok ciddi bir trajik olay yaşadığını hatırlatan Aşkın, sağlık olarak da bazı sorunları bulunduğunu kaydetti. Kan değerleriyle tansiyonunda bir denge ortamı sağlanamadığını ifade eden Aşkın, geçtiğimiz günlerde yapılan operasyonla taktırılan stentin izlenmesi gerektiğini belirtti.

2006 yılının daha iyi geçmesini ümit eden Aşkın, bir gazetecinin YÖK Başkanı Teziç'in "Rektöre sahip çıkmak Cumhuriyet'e sahip çıkmaktır?" açıklamasıyla ilgili sorusuna "Yorum yapmak istemiyorum. Yargı süreci devam ediyor" dedi.

Görevini bıraktığı yerde devam edeceğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Yücel Aşkın, suç olabilecek bir şey yapmadığını ve takdiri kamuoyuna bıraktığını söyledi. Özgürlüğünün iade edilmesinin önemli olduğuna işaret eden Aşkın, "Tarihi eser davasında ilk duruşmada beraat ettim. YÖK de bazı soruşturmalar başlatacak ve bunların sonuçları da Danıştay'a gidecek. Hakkımda 5-6 suç duyurusu var. YÖK'ü bir noktada ele almak doğru değildir. Olumlu ve olumsuz şeklinde ele alınmalı. Üniversiteler insanların ensesinde değildir" dedi.

Bir gazetecinin "Çarşamba günü Ankara'ya gideceğiniz söyleniliyor, neler diyeceksiniz?" sorusuna Aşkın, "Bunlar doğru değildir" şeklinde cevap verirken, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in kendisini arayarak geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu ifade etti.

Yücel Aşkın, gazetecilere açıklamalarda bulunurken, doktoru Kardiyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Niyazi Güler'in içeri girmesiyle eşi Doç. Dr. Oya Aşkın yerini verdi. Bayan Aşkın, doktora yerini verdikten sonra açıklamanın yapıldığı odadan dışarı çıktı.

Bu açıklamadan önce Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, dün hakkında verilen tahliye kararı sonrası bu sabah tedavi gördüğü hastane odasının demir parmaklıklı camından dışarıda bekleyen gazetecilerle kısa bir sohbet etti.

YYÜ Rektör Aşkın, 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dünkü duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti. Tedavi gördüğü YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ndeki odasının camını bugün açarak, dışarıda bekleyen gazetecilere el sallayan Aşkın, "Hepinize çok teşekkür ediyorum" dedi. Gazetecilerin, "76 gün sonra kendinizi nasıl hissediyorsunuz şeklindeki sorusuna Aşkın, "Herkesin hissedebileceği şeyler, çok mutluyum" deyip el salladı.

Bu arada, Rektör Aşkın, yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamasında, bu süreçte çoğu kendisini tanımayan tüm halkın desteğini aldığını belirten Aşkın, "Herkese teşekkür ederim. Siyasi parti ve sivil toplum örgüt temsilcilerine teşekkür ederim. Cezaevi durumumu hafifletmek için personel, mahkum ve tutuklular bana çok yardım etti. Hastanede özel olarak ismini zikretmek istediğim özel doktorlarım Doç. Dr. Niyazi Güler, Çetin Kotan, Hastane Başhekimi Hüseyin Avni Şahin, Hastane Müdürü Metin Aksan ve Müdür Yardımcısı Mahmut Erdoğan'a teşekkür ederim. Şunu iyi işaret etmek istiyorum. Yargı, YÖK ve üniversiteler cumhuriyetin kurumlarıdır, bunları eleştirebiliriz, çeşitli görüşler ileri sürebiliriz. Tartışıp, tümüne saygı gösterip, sahip çıkmalıyız. Bu kurumlar toplumda adaleti sağladığı için ve toplumu geleceğe taşıyan kurumlardır. Yargı süreci devam ettiği için yorum yapamıyorum. Tekrar hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

.
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2005 Cuma 11:02:34
Güncelleme :30 Aralık 2005 Cuma 17:40:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?