4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Duruşması 29 Aralık'a ertelendi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın`ın yargılanmasına 29 Aralık`ta devam edilecek.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi`nde devam eden duruşmada, Rektör Aşkın`ın savunmasının ardından, İspanyol Expansiyon firması yetkilisi olduğu iddia edilen Mehmet Ümit Ayral, YYÜ rektör yardımcıları Prof. Dr. Ayşe Yüksel ile Prof. Dr. Hasan Ceylan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz ile Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Işık Tepe`nin savunmaları dinlendi.

Savunmalarını yazılı ve sözlü olarak mahkeme heyetine sunan sanıklar, iddianamedeki suçlamaları reddederek tahliye talebinde bulundu.

Aşkın`ın avukatı Teoman Evren, iddia edildiği gibi ortada çıkar amaçlı bir suç örgütünün bulunmadığını, maddi cebir niteliğinde somut delil ve rapor bulunmadığı için mahkemenin görevsizlik kararı vermesi gerektiğini söyledi. Evren, ``Müvekkilim rahatsızdır. Kaçma şüphesi yoktur. Yurtdışına çıkma şüphesi yoktur. Olayların başında yurtdışında bulunurken yurda dönmüştür. Müvekkilimin tahliye edilmesini, mümkün değilse kefaletle serbest bırakılmasını talep ediyorum`` dedi.

Duruşmada dinlenen müdahil avukatlarından Hüsnü Tuna, davanın YÖK`e gönderilmesinin kapatılmasını istemekle eş anlamlı olduğunu, davanın geleceğinin deliller açısından risk altında bulunduğunu söyledi.

Tutuklu sanıklardan Genel Sekreter Yardımcısı Evren Arpalı`nın delillerin yok edilmesi için cezaevinde öldürüldüğünü öne süren Tuna, Aşkın`ın delillerin ortadan kaldırılması riski nedeniyle tutukluluk halinin devamı talep etti.

Müdahil avukatlarının dinlenmesinden sonra Savcı Sezgin Kanmaz, dosyanın eksikliklerinin giderilmesi, Aşkın`ın kaçma şüphesinin bulunmaması ve duruşmada gözlenen sağlık durumu nedeniyle tahliye edilmesi talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, sanıkların tamamının henüz dinlenmediği, sağlığının yerinde olması ve delillerin toplanması gerekçesiyle Aşkın`ın tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı. Hakim Vahit Baltacı ise Aşkın`ın sağlık durumundan dolayı tahliye edilmesi gerekirken tutukluluk halinin devamının istenmesi kararına katılmadığını belirtti. Duruşma 29 Aralık 2005 tarihine ertelendi.

aa
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 22:08:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?