4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

İHD'den CİK'e eleştiri

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi Sereteri Tahirhan Acar, cezaevlerinde tecrit ve izolasyonun bir cezalandırma yönetimi olarak uygulanmaya konulduğunu, dışarıdaki bireylerin içerideki tutuklu ve hükümlülerle bağlarının kopartıldığını söyledi.

Belediye İş Merkezi'nde bulunan İHD Van Şube Başkanlığı'nda düzenlenen aylık değerlendirme toplantısında konuşan İHD Van Şube Sekreteri Tahirhan Acar, 19 Aralık 2000 tarihinden bu yana cezaevleri konusunda bir çok yasal değişikliklerin yapıldığını, cezaevleri konusunda yeni çıkarılan hükümlüler toplumun parçası olarak görülmek yerine iyileştirme gereken hasta olarak görüldüğünü belirtti.

Cezaevi sistemleri bu yönlü olarak geliştirildiğini ifade eden Acar, "Yeni Ceza İnfaz Kanunu'nu adli ve politik hükümlüler için cezanın infazı yönünde eşitsizlikler barındırmaktadır. F tipi cezaevlerinde tecrit ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yönünde politik mahkumlar aleyhine kısıtlamalar devam etmektedir. Yasada düzenlenen ceza infaz anlayışı intikam alma, baskılama ve tek tipleştirme, ikincil cezalandırma ve eşitsizlik çıkartma mantığının ürünüdür" dedi.

Acar, İHD olarak bir kez daha siyasi iktidara ve tüm kamu oyuna seslendiklerini söyleyerek, "Adli, politik ayrımı yapmadan bütün tutuklu ve hükümlüler için insan onuruna saygı istiyoruz. Tecrit ve izolasyonu daha da ağırlaştıracak yeni tip cezaevlerinin yapımına son verilmeli. İmralı Cezaevi de dahil olmak üzere tüm cezaevlerinde tecride ve izolasyona son verilmelidir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2005 Cumartesi 22:31:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?