4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Kadına karşı şiddeti durdurmak elimizde

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi üyesi Sevgi Binbir, kadına yönelik şiddetin evrensel bir sorun olduğunu belirterek, "Kadınlar ailede, özel kişilerden ve devlet görevlilerinden fiziksel, ruhsal ve zihinsel şiddet görmeye devam ediyorlar. Ölüyorlar ve tecavüze uğruyorlar" dedi.

Türkiye Şubesi'nin 'Kadına Yönelik Şiddeti Durdurmak Elimizde' otobüsü Giresun, Trabzon ve Kars'tan sonra Van'a geldi. Sabah saatlerinde Milli Egemenlik Caddesi'nde Musa Alter Parkı'nda yerel temsilcilerle birlikte bir basın açıklaması yapan Türkiye Şubesi üyesi Sevgi Binbir, dünyada her 5, Türkiye'de ise her 3 kadından 1'inini hayatında en az 1 kez şiddet gördüğünü söyledi. Şiddet mağduru kadınların şiddetten korunmak için yasaların ve kendisine yol gösterecek sivil toplum örgütlerinin var olduğunu bilmediğini ifade eden Binbir, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi olarak kadınlara bu haklarını anlatabilmek için, Anadolu'daki kadının insan hakları örgütleriyle dayanışma içinde bir çalışma başlattıklarını belirtti.

Yerelde bulunan kadın kuruluşlarıyla işbirliği içinde sürdürülen bu çalışmada, otobüste kadına yönelik şiddetin evrensel boyutunu anlatan fotoğraf ve 'sessiz tanıklar' sergileriyle kadınlara yalnız olmadıklarını hatırlattıklarını kaydeden Binbir, şöyle konuştu: "Yapacağımız bilgilendirme ve sohbet toplantılarında kadınlara haklarını anlatarak sorularını yanıtlayacağız. Şehirlerindeki kadın kuruluşlarıyla buluşmalarına, tanışmalarına yardımcı olmaya çalışacağız. Kadın sığınakları açılması için yapılması gerekenleri, yapabileceklerimizi tartışacağız. Biz bugün bu otobüse yalnızca malzemelerimizi, sergilerimizi koymuyoruz. Bu otobüste dayanışma, kararlılık, bugüne ve geleceğe yönelik umutlarımız var. Dileğimiz bizim bir gün sürecek bu çalışmamızın bizden sonra kalıcı hale gelmesi, kadına yönelik şiddete karşı toplumun tüm kesimlerinde duyarlılık oluşmasıdır. Hedefimiz ise kadına yönelik şiddetin tamamen sona ermesidir" dedi. Bugün akşama kadar Van'daki birkaç mahallede stant açıp, kadınlarla görüşeceklerini de dile getiren Binbir, yarın Batman'a gitmek üzere yola çıkacaklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 14:50:40
Güncelleme :28 Eylül 2005 Çarşamba 15:18:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?