4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Kuş gribi tedbirleri

Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde Türkiye'de kuş gribi (tavuk vebası) hastalığının görülmesi üzerine Van Tarım İl Müdürlüğü ekipleri denetimlerini artırırken, çiftliklere girişler kontrol altına alındı.

Uzakdoğu'da yayılan ve Türkiye'de de ilk kez Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde görülen kuş gribi hastalığı, Vanlı tavuk ve hindi yetiştiricilerini de tedirgin etmeye başladı. Van'da hastalığın olmamasına rağmen Tarım İl Müdürlüğü ile üreticiler, kendilerine göre bazı tedbirleri aldıklarını belirti. Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri, Van'da bulunan 3 büyük tavuk ve hindi çiftliğini devamlı gözetim altında tutarken, bazı ekiplerin de köylere giderek vatandaşları hastalıkla ilgili bilgilendirdiği ve halktan gelen şikayetleri değerlendirdiği kaydedildi.

Van-Erciş karayolundaki 210 bin tavuk kapasiteli Bay Tav Tavukçuluk Çiftliği'ni ziyaret eden Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Arif Sivri, işletme sahibinin bu konuda oldukça hassas davrandığını kaydetti. İşletme sahibinin bu hastalığın ortaya çıkmadan önce de bazı tedbirleri aldığını ifade eden Sivri, "Siz de gördünüz, çiftliğe giren araçlar ve şahıslar dezenfekte edilmeden alınmıyor. Kümeslere yabancı kimseler kolaylıkla alınmamaktadır" dedi.

Kümeslerde yaptığı incelemenin ardından kuş gribi hastalığının belirtisi olan hayvanın ibik ve sakalında morarma, göz etrafı ve kulak altında ödemlerin oluşması gibi herhangi bir belirtiye rastlamadığını ifade eden Sivri, tavukları gayet iştahlı olduklarını gördüğünü söyledi. Van'da kuş gribi hastalığının olmadığını da kaydeden Sivri, "Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ekiplerimiz her gün düzenli olarak köylere giderek vatandaşlara hastalıkla ilgili bilgiler vermektedir" diye konuştu.

Bay Tav Tavukçuluk İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reşat Baytar ise, kümeslerinin kapalı sistem olduğunu ve bu yüzden dışardan gelebilecek kuş ve benzeri hayvanların girmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Girişte araç ve insanların dezenfekte edildikten sonra yola dökülen kirece basarak geçtiğini anlatan Baytar, başka şekilde hiçbir araç ve insanın çiftliğe girmesinin mümkün olmadığını söyledi. Ellerinde geldikçe çiftliğe ziyaretçi kabul etmediklerini de belirten Baytar, dışardan gelebilecek herhangi bir mikroba karşı böyle bir tedbir aldıklarını kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2005 Çarşamba 14:04:31
Güncelleme :12 Ekim 2005 Çarşamba 14:34:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?