4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Rektöre tutuklama

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, mevcut delillerin durumu ve delillerin karartılmasına binaen Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 100. maddesi gereği tutuklanarak Van M Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

Prof. Dr. Aşkın, hakkında başlatılan soruşturma kapsamında Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın daveti üzerine dün sabah saat 09.00'da Van İl Emniyet Müdürlüğü tarafından verilen polis eşliğinde Adalet Sarayı'na geldi. Türkiye Barolar Birliği (TBB) eski Başkanı Teoman Evren'in savunduğu Prof. Dr. Aşkın, saat 12.00'a kadar Savcı Sarıkaya'ya ifade verdi. Verilen ifadenin ardından Prof. Dr. Aşkın, tutuklama istemiyle 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi.

Burada Hakim Sinan Sivri'nin evrak üzerinde yaklaşık 9 saat yaptığı incelemenin ardından Prof. Dr. Aşkın, saat 20.30 sıralarında mahkemeye çıkarıldı. Burada da 4. Ağır Ceza Mahkemesi hakimine 1.5 saat ifade veren Prof. Dr. Aşkın, mevcut delillerin durumu ve delillerin karartılmasına binaen CMK'nın 100. maddesi gereği tutuklandı. Kelepçe takılmayan Prof. Dr. Aşkın, koluna giren polisler eşliğinde Adliye Sarayı'ndan çıkarıldı. Önce Van Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen Prof. Dr. Aşkın, daha sonra sivil bir polis otosu ile Van M Tipi Kapalı Cezaevi'ne götürüldü.

1998 yılından YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımına ilişkin İspanyol Expansion Firması ile yapılan ihaleye fesat karıştırıldığı gerekçesiyle Van Cumhuriyet Savcılığı tarafında 5 Nisan 2005 tarihinde başlatılan soruşturmalar çerçevesinde 14 Temmuz 2005 günü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın YYÜ Zeve Kampüsü'nde bulunan ve lojman olarak kullandığı konutu ile makam odası ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yapılan aramalar neticesinde çok sayıda tarihi eser, bilgi ve belge elde edilmişti. Aşkın, İspanyol Expansion Firması'na verilen ihale ile ilgili sürdürülen soruşturma kapsamında dün 4 No'lu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gelerek ifade vermişti.

.
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2005 Cumartesi 02:19:49
Güncelleme :20 Ekim 2005 Perşembe 17:51:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?