4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Üçüncü Elma Teşvik Müsabakası yapıldı

Van Tarım İl Müdürü Murat Akbay, Türkiye dünyanın elma yetiştiriciliğinde sayılı ülkeler arasında yer almasına karşın kalite sorunu sebebiyle dış pazarda söz sahibi olamadığını belirterek, bunun için çiftçinin ekonomik şartlar ve pazar isteklerini değiştirerek modern meyvecilik yapması gerektiğini söyledi.

Tarım İl Müdürlüğü çiftçiyi özendirmek amacıyla bu yıl 3.'sü düzenlenen 'Elma Teşvik Müsabakası' Eminpaşa Mahallesi'nde bulunan Fidanlık Şube Müdürlüğü bahçesinde yapıldı. Yarışmaya Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün, İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe ve çok sayıda çiftçi katıldı.

İl merkezi ile ilçe ve köylerden katılan 48 yarışmacının getirdiği, starking, arap kızı, golden, bey elması ve granismit cinsi elma çeşitleri, iriliği, genel görünümü, tat ve aroma özellikleri ile 4 kişilik jüri tarafından değerlendirilmeye başlandı. Bu sırada kürsüye gelen ve bir konuşma yapan Tarım İl Müdürü Murat Akbay, amaçlarının insan beslenmesinde çok önemli yeri olan elma üretimini çiftçiler arasında teşvik etmek ve Van elmasını hak ettiği yere taşımak olduğunu söyledi.

Van'ın elma üretimi potansiyeli açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten Akbay, tarım teşkilatının üretimi, kaliteyi ve üreticilerin elmadan dolayı elde ettikleri kazancı daha da artırmak için büyük çaba sarf ettiğini kaydetti. Türkiye'de yetiştirilen ancak kalite sorunu sebebiyle elmanın dış pazarda yer almamasının sorunlarına da değinen Akbay, "Son yıllarda ekonomik şartlar ve pazar isteklerinin değişmesi nedeniyle modern meyveciliğin yapılması gerekmektedir. Modern meyvecilikte daha fazla ekonomik kazanç elde etmek için çok ürün ve yüksek kalitede meyve elde etmekle sağlanabilir" dedi.

Daha sonra konuşan Van Vali Yardımcısı Osman Ahsen de, meyveciliğin geliştirilmesi ve bu işlerden para kazanmak için Van'da zirai bilgiler ve teknik ekibin mevcut olduğunu söyledi. Van'ın elma yetiştiriciliğinde çok ciddi avantajları olduğunu vurgulayan Ahsen, "Gerek iklimi gerek rakımı ve zirai noktada bakir duruşuyla, hem ülkemiz hem de bölgemiz için çok ciddi bir tarımsal potansiyele sahip. Ancak bizlerin üretici olarak bu nimetin kıymetini bilmemiz lazım. Bu tip organizasyonlarda çiftçilerimizin daha kalabalık bir araya gelmesi lazım. Kendi üretim derdinin peşine kendisinin düşmesi gerekir. Kendi aralarımızda çiftçilerimizin çok daha iyi örgütlenmesi, teşkilatlanması, kooperatifleşmesi, üretim birliklerinin teşkilatlarının kurulması lazım" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, birinciliği 173 puanla Kasım Kıpçak (Van) alırken, ikinciliği 172 puanla M. Ali Ceye (Van) ve üçüncülüğü ise 170 puanla Nurettin Karataş (Van) aldı. Tarım İl Müdürlüğü birinci olan çiftçiye bir adet tam, ikinciye yarım, üçüncüye ise birer adet çeyrek altın verirken, diğer yarışmacılara ise birer adet ağaç budama makası hediye edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2005 Salı 12:26:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?