4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Van'da AB semineri

Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Avrupa Birliği (AB) uyum süreci çerçevesinde yasalarda yapılan değişikliklerin bir nevi mevzuatı güncelleştirme ve hukukun evrensel kurallarıyla uyumlu hale getirme çabası olduğunu söyledi.

AB Türkiye Mali İşbirliği Programı çerçevesinde 'İfade Alma Teknikleri ve İfade Alma Odalarının Geliştirmesi Eşleştirme Projesi' kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü ile müşterek, hakim, savcı, avukat ve kolluk kuvvetleri arasında "İşbirliğini Geliştirme" semineri düzenlendi.

Devlet Su işleri (DSİ) 17. Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen, Avusturalya Yüksek Mahkemesi Başsavcılığı Üyesi Harald Tiegs ile Avusturalyalı bazı hukukçu ve öğretim görevlilerinin de katıldığı seminerin açılış konuşmasını yapan Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan, demokratik toplumlarda yargı bağımsızlığını sağlamak ve gözetmek hukuk devleti ilkesinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu belirtti.

Kaçan, "Anayasamız kuvvetler ayrılığı ilkesini benimsemiştir. Yasama ve yürütmenin yanında eşit konumda yerini alan yargı temel hak ve özgürlüklerin güvencesidir. Yargı da bu saygı konuma gölge düşürmeden önüne gelen davaları mümkün olan kısa sürede adil ve tarafsız biçimde çözüme kavuşturarak yerine teslim etmelidir" dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, AB uyum süreci çerçevesinde yasalarda yapılan değişikliklerin bir nevi mevzuatı güncelleştirme ve hukukun evrensel kurallarıyla uyumlu hale getirme çabası olduğunu söyledi. Özellikle adli hukukta son 1 yıl içinde yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu, Ceza Mahkemesi Kanunu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un bireysel özgürlüklerle kamu güvenliği arasındaki denge ve demokratik ilkeler gözetilerek oluşturulmaya çalışıldığını kaydeden Vali Tanılır, "Tabii ki yasaların çıkarılması sorunlarımız için tek başına yeterli değildir. Önemli olan uygulamadır. Uygulamanın başarılı olması için temel şartta hukukun üstünlüğüne, insan hak ve özgürlüklerine olan samimi inançtır. Bu süreç içinde Türkiye'deki ciddi gayret ve çabaların çok önemli olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Avusturalya Yüksek Mahkemesi Başsavcılığı Üyesi Harald Tiegs ve İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt'un da birer konuşma yaptığı açılışın ardından kokteyle geçildi. 2 gün devam edecek seminerde AB'ye üye ülkelerin uzmanlarının da sunumlar yapacağı kaydedildi.

.
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2005 Perşembe 04:40:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet şakir taysi IP: 85.101.34.xxx Tarih : 11.11.2005 20:59:25
merhaba,ben hacettepe üniversitesi öğrencisiyim.çaldırana bağlı kalkandelen köyünde oturuyorum.avrupa birliği diyoruz,globalleşen dünya diyoruz ama eğitim denince duruyoruz.ab ye girmenin temelinde yatan eğitimi hiç umursamıyoruz.ben kendi ilçem için konuşuyorum sadece üniversiteyi kazanan öğrenci sayısı 4 bilemedin 5 tir.neden peki böyle hiç düşünmüyoruz,kendimizi sorgulamıyoruz.bu şartlarda ab girmemiz bize ne kazandıracak bilmiyorum ama bizim toplumun cahil kalması yeterince biz gençlere zarar verdiğini düşünüyorum.bende çaldıran da okumuş genç kız ve erkek görmek istiyorum ama o günler hayal etmek bile çok çok uzak onuda biliyorum.ama biz sadece hayal edebiliriz başka şu için elimizden bir şey gelmiyor.valilik olarak yapacağınız her türlü yardım ve destek belkide bir kızın oumasına vesile olacaktır.değerli büyüklerimden ricam da aynı şekildedir.neden bizim bölgedede bayan öğretmen,doktor,mühendis...çıkmasın.biz bunu istiyoruz ve böyle yaparak ancak ab ye girebiliriz.şimdiden ilginiz için teşekkür eder saygılar sunarım.