4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Yüksekova raporu

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde meydana gelen olayların ardından bölgede incelemelerde bulunan Van'daki bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, bugün ortak bir basın açıklaması düzenleyerek çeşitli tespit ve önerilerini açıkladı.

Beşyol mevkiinde bulunan Sarımurat Sokak üzerindeki Mazlum-Der Van Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısına katılan İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Sekreteri Tahirhan Acar, Mazlum-Der Van Şube Başkan Yardımcısı Mecit Emen, Çağdaş Hukukçular Derneği Van Şube Başkanı Avukat Murat Timur ve Umut-Der üyesi İsmail Aymalı, ortak basın açıklamasının bölümlerini ayrı ayrı birlikte okudu.

Yüksekova İlçesi'nde yaşanan olaylar, görgü şahitleri ve yetkililerle yapılan görüşmelerin aktarıldığı açıklamaların son bölümünde 'Aydınlatılması gereken hususlar', 'Kanaat' ve 'Sonuç' bölümleri yer aldı. Sonuç bölümünde şu görüşlere yer verildi: "Her halükarda demokratik haklarını kullanarak gösteri yapmak isteyen halkın üzerine ateş açılarak 3 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanması, yaşam hakkının ciddi anlamda ihlalidir. Kamu personelinin yurttaş ile ilişkilerinin, görev ve yetki sınırını aşmasına göz yumulmamalıdır. Hukukun kayırmacılık özelliği yoktur, olmamalıdır. Hukukun bağlayıcılığı herkes için geçerlidir. Yargı mekanizması en etkin şekilde ve kısa zamanda adil sonuca ulaşmalıdır. Hukuk kurulu olması nedeniyle ve yasaca insan haklarını koruma göreviyle yükümlü kılınan barolar, iç hukukun etkin sonuca ulaşımı için yargısal sürecin takipçisi olmalıdır. En kısa zamanda, ilçede yaşanan yaşam hakkı ihlallerinin açığa kavuşturulması, sorumlular hakkında hukuksal ve idari kovuşturmanın yapılması için TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, inceleme başlatmalıdır."

.
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 16:43:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?