2
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Nasıl muhalif oldular ?

OLAYLAR İLİMİZE DE YANSIDI
Cumhuriyet Halk Partisi genel merkezinde yaşanan çalkantılardan ilimizde nasibini aldı. Mevcut genel başkanı destekleyeceğini açıklayan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe'nin bu kararı ilimizin 14 CHP delegesinin sadece 2'sinin desteğini gördü. Buna karşın CHP'nin İl ve Merkez İlçe Teşkilatları'nın 12 delegesi Deniz Baykal harici bir oluşuma destek verme kararı aldılar.
İLK SORUN ADAYLARIN SIRALAMASI
CHP Genel Merkezi ile Afyonkarahisar İl ve Merkez Teşkilatları arasındaki ilk anlaşmazlık 2002 Genel Seçimlerinin milletvekilliği sıralamasında yaşandı. CHP'nin İl Teşkilatlarının belirlediği listeler göz ardı edilerek, genel merkez tarafından yeniden düzenlendi. Benzer bir sorun yerel seçimlerdeki belediye başkan adayı belirleme sürecinde yaşandı. Özellikle Dinar adayının belirlenmesinde genel merkez kendi insiyatifini kullandı.
TÜZÜKLE BAŞLAYAN GÖRÜŞ AYRILIĞI
Yerel seçimlerin öncesinde CHP'nin tüzüğünde yapılan değişiklikleri anti demokratik bulurak dile getiren CHP İl Başkanı Atamer Büyükbudak'ın ismi genel merkezde muhalif il başkanına çıktı. Büyükbudak, CHP'nin tüzüğü ile ilgili düşüncelerinde, tüzüğün özgürlüçü bir yapıda olmadığını ve parti tabanını göz ardı ettiğini dile getirmişti.
CHP'NİN OYLARINDA BÜYÜK SIÇRAMA
Büyükbudak yönetimindeki CHP İl Yönetimi, kamuoyu tarafından oldukça başarılı bulunmasına rağmen genel merkezle arasındaki buzlar bir türlü erimedi. Büyükbudak'ın başkanlığında CHP İl Yönetimi partinin ilimizdeki oylarını ortalama 26 binden, 47 bine kadar çıkardı.
SEÇİM ÖDENEKLERİNDE KESİNTİ
CHP tüzüğü görüşmelerindeki çıkışı CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Atamer Büyükbudak'ı, genel merkezde olduğu kadar İl'deki çalışmalarında da güç durumda bıraktı. Yerel seçimlerde CHP genel merkezi 5 merkezde aday çıkaran Merkez İlçe yönetimine 24 milyar, 60 merkezde aday çıkaran İl Yönetimine 26 milyar seçim ödeneği gönderdi. İddialar ve edinilen bilgiler doğru ise CHP genel merkezi 11 aydır İl ve Merkez İlçe Yönetimine giderler için ödenek göndermiyor.
ŞİMDİ NE OLACAK?
CHP İl Yönetiminin ve afyonkarahisar delegelerinin genel merkeze olan muhalefetinden en büyük sıkıntıyı kuşkusuz Afyonkarahisar'da CHP'ye gönül verenler çekiyor. Partinin 29 Ocak'taki genel kurultayının ardından İl ve Merkez İlçe yönetiminde bir değişiklik olması beklenmiyor. Normalde bu sene Şubat ayın içinde başlayacak olan kurultay sürecinin, olağanüstü genel kurultay ile sekteye uğraması kuvvetle muhtemel. Bu durumda parti tüzüğüne göre genel merkez olağanüstü genel kurulun yapılmasını gerekçe göstererek, kurultay sürecini 1 sene erteleyebilir. CHP İl ve Merkez İlçe yönetimini görev süresini uzaması anlamına gelen kararın alınması durumunda bu sene görevi bırakmaya hazırlanan CHP İl Başkanı Büyükbudak, istemeyerek de olsa 1 sene daha CHP'nin İl Başkanlığı görevini sürdürecek.
www.zafergazetesi.com
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2005 Çarşamba 15:15:30
Güncelleme :26 Ocak 2005 Çarşamba 16:54:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?