29
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

'Çocuğunu okutmayan ana baba onun katilidir'

Milli Eğitim Bakanlığı ile UNICEF tarafından Türkiye'de 53 ilde devam eden "Haydi Kızlar Okula" kampanyasında Aydın sınıfta kaldı. 2005-2006 eğitim öğretim yılı birinci dönem son gününde yapılan toplantıda, il genelindeki ilköğretim okullarında 4 bin 502 kız öğrencinin eksik olduğu bildirildi.

Alan taramalarında okul çağında olmasına rağmen okula gönderilmeyen 820 kız çocuğu tespit edilirken, bunlardan sadece 268'inin velisi ikna edildiği bildirildi. Toplantıda Aydın'ın aldığı yoğun göç sebebiyle kız çocuklarını okula gönderme bakımından çok geri kaldığı belirtilerek, bunun çözümü için radikal tedbirlerin alınması kararlaştırıldı.

İl Özel İdare salonunda Vali Malay başkanlığında yapılan toplantıya vali yardımcıları, kaymakamlar, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Erol Taşpınar, ilçe ve belde belediye başkanları, Milli Eğitim müdürleri, çeşitli kurum ve kuruluş müdürlerinin yanısıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Haydi Kızlar Okula Kampanyası İl Danışmanı Fatma Ceren, Aydın'ın Türkiye genelinde kız çocuklarını okula göndermeyen illerin başında geldiğini belirtti. Kampanya yürütme kurulu olarak birçok çalışma yapılmasına rağmen kanuni yaptırımların Aydın'da bugüne kadar hiç uygulanmadığını belirten Ceren, yetkililerden bu konuda yardım istedi.

Ceren, "Aydın'da bine yakın ailenin, kız çocuğunu okula göndermediğini tespit ettik. Bu ailelerin evini ziyaret edip her türlü yardımı sağladık ancak yine de çocuklarını göndermediler. Bunun üzerine ilgili makamlara ve dolayısıyla savcılıklara ve mahkemelere durum bildirildi. Kanuna göre çocuğunu okula göndermeyen ailenin, her ders günü için 14 YTL ceza ödemesi gerekiyor. Birçok il bu uygulamayı yaptı ve cezalar caydırıcı olduğu için çocuklar okula gönderilmeye başladı. Aydın'da ise bugüne kadar çocuğunu okula göndermeyen hiçbir aileye kanuni işlem yapılmadı." diye konuştu.

Verilen rapor karşısında şaşıran Vali Mustafa Malay da, sözkonusu ailelere tepki göstererek, "Çocuğunu okutmayan ana baba onun katilidir." dedi. Malay, toplantıda hazır bulunanlara seslenerek, "Her sorumluluğun ardında ben varım. Eğer bir kişi bu topluma cahil bireyler yetiştirip Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin geleceğini karartmaya çalışıyorsa, o kişiye devlet şefkat göstermeyecek. Şu andan itibaren Aydın'da cehaletle savaş içindeyiz. Bunlar, vatanın gelişmesi ve kalkınmasını gözardı eden kişilerdir. Devlet olarak herkesin okumasına büyük önem veriyoruz ancak kızların okuması daha önemli. Çünkü bu kızlarımız yarın anne olacak. Cahil bir kadının eğittiği çocukla okumuş bir kadının eğittiğinin aynı olması mümkün değil." dedi.

Malay'ın talimatı gereği bundan sonra yeşil kart ve değişik sosyal yardımlarda ailelerin çocuklarını okula gönderip göndermediği de gözönünde tutulacak.

.
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2006 Cumartesi 13:29:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?