19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Antik kent ilgi bekliyor

Aydın'ın Karpuzlu İlçesi'nde bulunan 2 bin 700 yıllık Alinda Antik Kent'i ilgi bekliyor.

 Antik kentin gün yüzüne çıkarılmasını isteyen Karpuzlu Belediye Başkanı Hayrettin Anmak, antik kentte kazıların başlamasıyla birlikte ilçede büyük değişimler yaşanacağını söyledi. 

Karpuzlu'nun tarım, hayvancılık ve tarıma dayalı sanayi ile her geçen gün geliştiğini belirten Başkan Anmak, "Tarımın yanında turizm şehri olmak istiyoruz. Alinda Antik Kenti gün yüzüne çıkarılırsa, Muğla Milas yolu üzerinde bulunan ilçemizin cazibe merkezi olacağına inanıyorum" diye konuştu. 

Karpuzlu'yu aynı zamanda doğal sit görünümüne sokan Alinda'nın bir an önce kazılması için bakanlığın yanısıra bazı üniversitelerle görüşmelerin devam ettiğini belirten Karpuzlu Belediye Başkanı Hayrettin Anmak, "Türkiye'nin tek granit mermer antik kenti olan ve 2 bin 700 yıllık tarihe sahip antik kentin gün yüzüne çıkarılmasını bekliyoruz" dedi. 

Tamamen bir Karia yerleşim merkezi olan Alinda'nın köykenti hakkında hiçbir şey bilinmiyor. Şehrin tarihte ilk ve hemen hemen tek görünüşü Mousolos'un kardeşi Kraliçe Ada ile ilişkili. Milattan Önce yaklaşık 340 yılında, kardeşi Piksodaros tarafından tahttan indirilen ve Alinda'ya sürülen Ada, burada saltanatını kısmen de olsa sürdürmeye devam etmiş. Bu arada da tahtını tekrar ele geçirme fırsatını yakalamayı bekleyen kraliçenin bu bekleyişi, çok uzun sürmemiş. Büyük İskender Karia'ya geldiğinde, Ada, onu görmeye giderek Alinda'yı teslim etmeyi ve erkek kardeşine karşı da yardımda bulunmayı teklif etmiş. 

Alinda Antik Kenti'nde tiyatro ve görkemli market yapısının her ikisinin de Helenistik dönemde inşa edildiği bildirilirken, gümüş para basımının da en yaygın tip olan Herakles'li örneklerle birlikte yine aynı dönemde, Milattan Önce 200'lü yıllarda başladığı kaydedildi. Şehir duvarları, daha erken dönemde, muhtemelen Mousolos sayesinde inşa edilmiş. Düzgün kesme taş bloklardan inşa edilmiş şehir duvarları çok iyi korunmuş. Bu duvarlar, zirveyi ve tepenin güney doğu yamacını çevreliyor.

.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2006 Pazartesi 22:01:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?