20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Uyuşturucuyla hutbeli mücadele!

Aydın'da madde bağımlılığı Vali Mustafa Malay Başkanlığında yapılan toplantıyla masaya yatırıldı. Toplantıda Aydın'daki uyuşturucu bağımlılarının belirlenmesi ve gençlerin uyuşturucudan uzak tutulması için alınması gereken tedbirler tartışıldı. Toplantıda konuşan Aydın Valisi Mustafa Malay, uyuşturucu bataklığının kurutulması gerektiğini belirterek, gençlerin uyuşturucudan uzak durması için okullarda ve camilerde vatandaşların uyarılmasını istedi. 

Aydın Valiliği Encümen Salonunda gerçekleşen toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay, Aydın Emniyet Müdür Yardımcısı Abdullah Yaylalı, Belediye Başkan Yardımcısı İlhan Erdemir, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hulisi Akşit, Milli Eğitim Müdürü Murat Taner, Aydın İl Müftüsü Bahattin Bildik, Aydın Barosu Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri, ve Resmi Daire Müdürleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Aydın Valisi Mustafa Malay, uyuşturucu madde kullanımının zararlarını dikkat çekerek, öğrencilerin ve gençlerin uyuşturucudan uzak durması için alınması gereken tedbirleri söyledi. 

Uyuşturucu maddelerin öğrencilere ve gençlere her derde devaymış gibi gösterildiğini dikkat çeken Vali Malay, "Gençlere faydalı bir ilaçmış gibi göstertilerek ilk önce ücretsiz dağıtılan uyuşturucu maddeler daha sonra parayla satılmaya başlıyor. Ailesi zengin olan çocuk bir şekilde bu hapları temin ediyor. Fakat fakir kesim ise bu hapları temin etmek için parası bitince hırsızlık yapıyor, adam öldürüyor ve asayişin bozulmasına neden oluyor. Bize ulaşan ihbarlara göre, uyuşturucu haplar gençlere servis şoförleri, kantin çalışanları ve okul etrafındaki büfeler aracılığı ile ulaşıyor. Bize ulaşan ihbarların takipçisiyiz. Bu esrar batağı mutlaka kurumalıdır. Bunu emniyet ve askerimiz tek başına yapamaz. Bu bataklığı okul, aile, emniyet ve askerle birlikte el ele vererek kurutacağız. Uyuşturucu maddelerin gençlerimizi zehirlememesi için herkesin bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle camilerimizden okunan hutbeler yoluyla, ramazanda verilen vaazlar yoluyla gençlerimiz ve halkımız uyuşturucuya karşı uyarılmalıdır" dedi. 

EN ÇOK UYUŞTURUCU OPERASYONU KUŞADAS'NDA YAPILIYOR 

Toplantıda Aydın merkez ve ilçelerinde Aydın Emniyet Müdürlüğünün yapmış olduğu operasyonlarla ilgili bilgi veren Aydın Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şube Müdürü Akın Kaya, "2006 yılında Aydın merkez ve ilçelerinde polis bölgelerinde uyuşturucuya karşı 189 operasyon yapılmıştır. Bunların 109'u Kuşadası'nda, 15 adedi il merkezinde diğerleri ise Aydın'ın diğer 15 ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Bu operasyonlarda 361 kişi hakkında işlem yapılmış89 kişi tutuklanmıştır. Operasyonlarda toplam 29 kilo 911 gram esrar maddesi, 4 bin 222 adet dişi hint keneviri ve bin 675 adet extazı hap ele geçirildi. Aydın'da uyuşturucu ve madde bağımlılığına karşı öğrencileri uyarmak için Aydın merkez ve birçok ilçedeki liselerde seminerler verildi" dedi. 

2006 yılında Aydın'da il genelinde jandarma bölgelerinde esrar ve uyuşturucu maddelere karşı verilen mücadeleler hakkında bilgi veren Aydın Jandarma Alay Komutanlığı Asayiş Şube Müdürlüğü Komutanı Binbaşı Osman Yeşiler, Aydın'da 2006 yılında 225 bin kök dişi hint keneviri, 66 kilo esrar maddesi ele geçirildiğini söyledi. 

Aydın il genelinde jandarma ve polis ekiplerinin yapmış olduğu operasyonlarda toplam 95 kilo 911 gram esrar maddesi 229 bin 222 adet dişi hint keneviri ve çok sayıda exzi hap ele geçirildi. Aydın'da bugüne kadar kayıt altına alınan 57 çocuğun madde bağımlısı olduğu ve il genelinde en fazla uyuşturucu bulunan bölgelerin Ortaklar ve Tellide de bölgeleri olduğu kaydedildi. Geçtiğimiz günlerde Aydın Merkez Tellidede Mahallesinde bir düğünde gelen misafirlere tepsi içerisinde ikram olarak sarma esrar maddesi verildiği ve bu olay üzerine düğün sahibinin tutuklanarak cezaevine gönderildiği bildirildi. Toplantı sonunda karşılıklı görüşmelerin ardından Aydın'da gençlerin uyuşturucu maddelerden uzak durması için Aydın Eczacılar Odası tarafından bastırılan 'Ellerinden Tut ve Konuş' isimli kitapçıktan okullarda 40 bin adet dağıtılması, camilerde Cuma hutbelerinden ve teravi namazı öncesi verilen vazler yoluyla vatandaşların ve gençlerin uyuşturucuya karşı uyarılması kararlaştırıldı.
iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2006 Salı 17:45:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kudret Mavi IP: 83.253.20.xxx Tarih : 5.10.2006 00:04:48
YUZYILIN KITLE IMAH SILAHI UYUSTURUCULUK:Ekonomik ve sosyal sorunlari artan ve dogru cözumler uretmeyen insanlarda uyusturucu kullanimi hizla artiyor.Uyusturucu,bugun insanligin en buyuk dusmani haline geldi.Stockholn universtesi`nde yapilan bir arastirmaya göre,Uyusturucu dunyayi bir ag gibi sarmaktadir.Önlenemez yukselisli gercekte"önlenemez"degil"bilincli"dir.Devlet politikasi olarak uyusturucunun finansman kaynagi olarak degerlendirildigi, siyasal mucadelede buyuk bir silah haline getirildigi, cok uluslu tekeller tarafindan satildigini örgutlendirildigi ve devleteler tarafindan legallestirildigi bir cogafyada, uyusturucu sorunu son derece buyuk bir öneme sahip oldugu artik bir gercek.Bugun turkiyeden en cok uyusturucu tuketilen sekirlerden bir kacai IZMIR,IST,ADANA ve turistik bölgeleri.Kamuoyunda daha cok "uyusturucu sebeksi"olarak gecen buyuk capli organizasyonlarin arkasinda, tekelci guclu ve egemen sinif devletleri bulundugu kesindir.Bugun kapitalizm kar ugruna yuzbinlerce insani cok bilincli ve planli bir tarzda ölume gönderiyor. Burjuvazinin kar icin islemeyecegi cinayet ve terör yoktur gerceginin en tipik yansimalarindan biri uyusturucu satisi ve pazarlamasin örgutlesmesidir.Kitlesel ölumlerin en önemli silahlarindan biri olan uyusturucunun, uluslararasi pazarlarda bu duzeyde serbestce kullanmasi, uyusturucudan elden edilen paranin uluslararasi bankalarda aklanmasinin nedenleri uzerinde ayrica cok dusunmek gerekiyor.Bugun okullara ve evlere kadar giren,toplumsal yapiyi ve aile iliskilerinin alt-ust eden uyusturucu kullaniminida aile ortamlarinin da cok ciddi bir etkisi bullunmaktadir.uyusturcu kullnan yas gurubu 18-29 ken su andan 12-13 yas guruplarina indi arti bayan sayis erkek sayisina kadar yukseldi.Aile ortamlarindaki sosyal iliskilerin bozuklugu özellikle genclerin bircok kitlesi arayislara yönlendirmektedir.Bunlarin basinda ise cok kolayca etkilendigi ve onun icerisinde bulundugu sosyal ve psikolojik sorunlardan izole etmesinisaglamaktadir.uyusturucu kullanan kesimlerlerin sosyal katagorileri ise söyle siralanamaktadir: Issizlik Ögrenciler isciler Alt meslek gruplari, Zengin aile cocuklari olarak siralanmaktadir. Ekonomik ve sosyal sorunlari artan ve dogru cözumler uretmeyen insanlarda uyusturucu kullaniminda artis olmakatadir.özellikle Turkiyenin genc kusaklarini sarmaliyan uyusturucunun yaratacagi, sosyal,kulturel,ahlaki yozlasmanin ve cökuntunun önune gecilmesi mumkun degildir.Uyusturucuya karsi bilincli olarak mucadelenin yurutulmesi yarininbir görevi degildir,bugununun bir görevidir. Aydın Valisi Mustafa Malay, Aydın Emniyet Müdür Yardımcısı Abdullah Yaylalı, Belediye Başkan Yardımcısı İlhan Erdemir, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hulisi Akşit, Milli Eğitim Müdürü Murat Taner, Aydın İl Müftüsü Bahattin Bildik, Aydın Barosu Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri, ve Resmi Daire Müdürleri ve saglik bakanligina duyurulur saygilarimla ISVEC..