29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

'Bayramda mersin ve defne katliamı yapmayın'

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kabir ziyareti yapacakları uyaran Aydın Müftü Yardımcısı Mehmet Öz, mezarlığa defne ve mersin yaprağı götürmenin ve parayla Kur'ân okutmanın İslâm'da yeri olmadığını söyledi. Mezarlıklara götürülen bitkilerin kesilmesini katliam olarak nitelendiren Öz, "Bu kabirde yatanları rahatlatmaz, aksine sıkıntıya sokar." dedi.

Mezarlık ziyaretinin her zaman yapılabileceğini belirten Müftü Yardımcısı Öz, mezarlıklara defne ve mersin yaprağı kesip götürmenin din dışı bir uygulama olduğunu söyledi. Öz, "Ziyarete gidenler, mezarın üzerine ve etrafına çiçek, ağaç veya çim diksin. Bayramlarda mersin ve defne katliamı yapılıyor. Din dışı olmasına rağmen dinî bir iş yapılıyormuş gibi uygulama var. Defne, ekonomik değeri olan bir bitki. Bu ağaçlar katledilerek ülke ekonomisine zarar veriliyor. Bu dinen de caiz değil, çünkü israf oluyor. Bunlar kabirde yatanlara da sıkıntı verir. Ruhunu şâd etmez, azap içinde bırakır. Kabir ziyaretinde dua edilir, Kur'ân okunur, hayır yapılır." diye konuştu.

Mezarlıkta parayla Kur'ân okutmanın da büyük günah olduğunu kaydeden Mehmet Öz, herkesin kendi yakını için dua etmesinin veya Kur'ân okumasının daha iyi olduğunu söyledi. Özellikle bayramlarda mezarlıklar çevresinde, "Şu paraya Yâsin, şu kadar Kur'ân okurum." diyenlerin sevap yerine günah işlediğini vurgulayan Öz, "Vatandaşlarımız mezar başında kalpten bir dua ve Fatiha okusa daha makbuldür. Biliyorsa kendisi Kur'ân okusun. Allah, 'Ayetlerimizi satmayın, dünya metaına benim ayetlerimi, değişmeyin' diyor." şeklinde konuştu.

Müftü yardımcısı Öz, kabir ziyaretlerinin sadece bayramlarda değil, her zaman yapılabileceğini sözlerine ekledi.


.
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2006 Pazar 14:26:05
Güncelleme :13 Ocak 2006 Cuma 11:07:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?