20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Eker:"Tarıma verilecek destek yeniden düzenlenecek"

Aydın'da bir çiftliği ziyaret eden Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarıma verilen desteklerde yeni düzenlemeler yapacaklarını belirterek, düzenlemelerde Dünya Ticaret Örgütü'nün bu konudaki kararlarını ve AB'nin tarımda uyguladığı politikaları dikkate alacaklarını kaydetti.

Çiftlikte ayağına giydiği naylon poşetlerle gezen Bakan Mehmet Mehdi Eker, daha sonra Aydın il ve ilçe ziraat odaları başkanlarının sorunlarını dinledi. Tarımdaki sorunların akşamdan sabaha kadar çözülemeyeceğini belirten Bakan Eker, yaptıkları kanuni değişiklikleri yenilerinin takip edeceğini söyledi. Hükümet olarak çiftçiyi ezdirmediklerini ifade ederek, çiftçinin ürettiğinden para kazanması için sürdürülebilir ürün ekmesini isteyen Eker, "Ülkemizde bitkisel ürünlerde tohum, hayvansal ürünlerde damızlık sorunumuz var. Bu iki konuyu halledemediğimiz için halen daha dışa bağımlıyız. Bunlar hepsi temel meselelerdir. Akşamdan sabaha çözülmeleri mümkün olmayan, uzun vadede çözülecek konulardır. Bunlar için kanuni değişiklik gerekiyor. Çalışmalarımız devam ediyor. Tohumculuk, zirai mücadele, veterinerlik ve birçok konudaki kanun değişikliği gündemimizde" dedi.

Türkiye'nin dünyaya açık bir devlet olduğunu ve tarımın da dünya standartlarında yapılması gerektiğini kaydeden Bakan Eker, dünyada giderek tarımsal desteklerin niteliğinin değiştiğini söyledi. Bakan Eker, "Dünyada, tarımsal desteklerde ticareti ve rekabeti bozacak fiyat mekanizmasına müdahale ve girdi destekleri artık kalkıyor. Aralık ayında Dünya Ticaret Örgütü, Hong Kong'da toplantı yapacak. Bu konudaki kararlarını açıklayacak ve bu tür destekleri kırmızı kutuya koyacak. 'Bunları yapamazsınız' diyecek. Dolayısıyla biz tarımsal destekleme mekanizmamızı bu çerçevede düşünmek zorundayız. Temel meseleleri çözmek konusundaki çalışmalarımızı dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak, üreticimizin durumuna bakarak sürdürüyoruz. Tarım stratejisinde üzerinde durduğumuz nokta AB'nin mekanizmalarıdır. Kısa sürede AB'nin uyguladığı politikalara uyum sağlayacağız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 17:20:51
Güncelleme :23 Eylül 2005 Cuma 17:39:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?