19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Jeotermal Komitesi'nden ilk toplantı

Geçtiğimiz hafta Aydınlı iş adamları ve sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından kurulan "Aydın Jeotermal Birliği İcra Komitesi" bugün ilk toplantısını yaptı.

 Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda TBMM Enerji Komisyonu Üyesi ve AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Rıza Acar, yeni çıkacak jeotermal yasası ile ilgili birlik üyelerini bilgilendirdi. 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Aydın Şubesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen Aydın Jeotermal Birliği İcra Komitesi'nin ilk toplantısına Aydın Valisi Mustafa Malay, AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Rıza Acar, EBSO Aydın Şube Başkanı Ercan Çerçioğlu, Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanı Mahmut Çağlayan, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın Ziraat Odası Başkanı Arif Gürdal, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Hulusi Akşit, Nazilli Ticaret Odası Meclis Başkanı Gültekin Kılınç, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık katıldı. Toplantının açılışında konuşan Aydın Valisi Mustafa Malay, Aydın Jeotermal Birliği'ni kurmakla Aydınlı iş adamlarının çok önemli bir adım attığını belirterek, birliğin kurulmasına katkı sağlayan ve birliğe üye olan herkese teşekkür etti. Tüm dünyanın gözünün Aydın'daki jeotermal kaynaklar üzerinde olduğunu belirten Vali Malay, "Bizim gönlümüz bu kaynakların Aydınlılar tarafından değerlendirilmesidir.

 Valilik olarak bu konuda gereken her şeyi yapmaya hazırız. Kimse bu konudaki girişimleri hafife almasın. Aydın'daki jeotermal rezervleri 550 bin konutu ısıtacak kapasiteye sahip. Şu anda Aydın il genelinde toplam 250 bin konut var. Bu rezerv Aydın il genelinin iki katı demektir. Aynı zamanda Aydın'ın miladı seracılıktadır. Birlik projelerini uygulamaya başlarsa Aydın'ın geleceği aydınlık olacaktır" dedi. Toplantıda söz alan Esnaf Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit de, her şeyden önce birliğin talip olduğu Sultanhisar'daki SH1 ve SH2 kuyularının birliğe kazandırılması için girişimde bulunulması gerektiğini söyledi. Aydın'daki jeotermal enerji ile ilgili son 25 yıllık gelişmeler hakkında bilgi veren TBMM Enerji Komisyonu üyesi ve AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Rıza Acar ise, birliğe sadece teorik bilgiler verdi. Yaklaşık bir saat süren toplantıda kuyuların tahsis edilmesi konusunda izlenecek yol ile ilgili herhangi bir sonuç alınamayınca basın mensuplarının ve birliği oluşturan üyelerin ısrarlı soruları üzerine Milletvekili Ahmet Rıza Acar, cep telefonundan MTA Genel Müdürü Mehmet Uzer'i aramak zorunda kaldı. Acar, telefon görüşmesinin ardından sorunun Ankara'da çözüleceğini belirterek, birliği Ankara'ya davet etti. 

Aydın Jeotermal Birliği İcra Komitesi Toplantısı sonunda Sultanhisar'da bulunan SH1 ve SH2 kuyularının İl Özel İdaresi ile birlikte satın alınmasına, ilk olarak örnek seracılık için Sultanhisar'daki 250 dönümlük fidanlığın defterdarlıktan satın alınmasına ve jeotermal yatırımları ile ilgili fizibilite çalışmasının başlatılmasına karar verildi. Geç kalınmış olsa dahi jeotermal enerjinin Aydın'da bir an önce kullanılması için herkesin seferber olmasını isteyen EBSO Aydın Şube Başkanı Ercan Çerçioğlu, bu konuda destek arayışlarına başladıklarını söyledi. Çerçioğlu, Aydın Jeotermal Birliği olarak hazırladıkları, "İlimiz sahip olduğu jeotermal enerji kaynaklarının zenginliği ve teknik özellikleri bakımından ülkemizde ilk sıralarda yer almaktadır.

 Aydın'ın doğusu Buharkent İlçesi'nden batısında Germencik İlçesi'ne kadar 100 kilometrelik hat üzerinde 5 organize sanayi bölgesi mevcut olup her noktadan jeotermal enerjiye ulaşılabilmektedir. Bu kaynakların planlı ve koordineli bir şekilde üretime aktarılması için açılan kuyuların kullanım hakkını ilimizdeki kurum ve kuruluşların katılımıyla oluşturulan tüzel kişilik adına yazılı olarak 09 Mayıs 2006 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden talep ettik. 22 Nisan'da Ankara'da gerçekleştirdiğimiz ve Aydınlılar Buluşması'nda ortaya koyduğumuz Aydın'ımız lobi faaliyetleri yapma gerekliliğimiz, şimdi, Aydın jeotermalinin Aydınlılar'ca değerlendirilmesi şeklinde gündeme gelmiştir. Bu konuda yardımınıza ihtiyacımız var. Ve bize gücünüzün yettiğince destek vereceğinizden hiç kuşkumuz yok. 7 Eylül haftasında gerçekleştireceğimiz 'Büyük Aydınlılar Kurultayı'nda bu konu ile ilgili müjdeyi almış olacağımıza umarak sevgi ve saygılarımızı gönderiyoruz" yazılı mektubu ülke genelinde değişik üst düzey görevde bulunan Aydınlılar'a gönderdiklerini söyledi.
.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2006 Pazartesi 22:37:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?