30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Malay'ın açıklaması uzmanları böldü

Aydın Valisi Mustafa Malay, Valilik Konağı'nda beslediği tavuk ve güvercinlere yem vermeye ve onlara bakmaya devam edeceğini söyledi. Vatandaşların gönül rahatlığı ile tavuk eti ve yumurta yiyebileceklerini söyleyen Vali Malay, "Ben tavuk eti de yumurta da yiyorum. Kuş gribi bile olsa hiçbir şey olmaz. Vatandaşlarımız kuş gribinden şüphelendikleri tavuklarını kesip yiyebilirler. Yeter ki 70 derecenin üzerinde kaynatılsın. Ben yiyorum, herkese de tavsiye ederim" dedi.

13 tavuk ile 9 güvercin beslediğini ve her gün yemlerini kendi eliyle verdiğini söyleyen Vali Malay, kuş gribi denilen kanatlı hastalığını yeni bir hastalık olmadığını belirterek, "Bu bir tavuk, kanatlı hastalığıdır; yeni bir şey değil. Biz çocukken de vardı. Sadece adı yoktu. Adı yeni konuldu. O zaman tavuklara 'kıran girdi' diye bilinirdi. Hastalanan tavukları ölmeden kesip yerdik. Hiçbir şey olmazdı. Vatandaşların korkmasına gerek yok. Ben tavuk yiyorum. Tavuklarımın yumurtasını da yiyorum. Ama şu anda kesmemi gerektiren bir durum yok. Eğer kuş gribine yakalanırlarsa keser etini de yerim" dedi.

Yemekten bulaşmıyor
Tavuklarda risk olsa öncelikle kendi canını riske atmayacağını bunun da uluslararası bir tespit olduğunu ifade eden Malay, "İnsanın canından daha kıymetli bir şey olabilir mi? Öyle bir risk olsa önce ben yemezdim. Ben kuş gribi çıktı çıkalı tavuk yemeye de, yumurta yemeye de devam ediyorum ama hiç bir şey olmadı. Aydın'daki tavuklarda kuş gribi yok. Sadece yaban ördeği ve güvercinlerde var. Ayrıca kuş gribi şüphesiyle Devlet Hastanesi'nde müşade altında tutulan 9 hastanın da tahlil sonuçları negatif çıkıt. Hepsini taburcu ettik. Bu olay biraz fazla abartılıyor. Hastalık tavuk eti ya da yumurta yemekten değil, ölen hayvanla temastan geçiyor. Vatandaşlarımız buna dikkat etsinler" dedi.
Vali Malay, tavuk ve güvercinlerini tedbir için kafeslerinden çıkarmadığını, ilaçlamalarını zamanında yaptırdığını söyledi.

KESİNLİKLE YEMEYİN
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr.Tuncay Batur: Eğer, bir kanatlının kuş gribi hastalığına yakalandığından şüpheniliyorsa bu hayvanın eti kesinlikle yenmemelidir. Tıbbın başlıca esaslarından biri insanı her türlü enfeksiyon riskinden korumaktır. O nedenle bu hastalığa yakalanan veya yakalandığı şüphesi bulunan kanatlılar, derhal imha edilmelidir. Belki gerçekten 70 derecede kaynatıldığında virüs ölebilir ama yine de ortada büyük bir risk vardır. Ayrıca, örneğin tavuk pişirmek sadece ocakta o yiyeceği kaynatmak veya ızgarada kızartmak değildir. Pişirme öncesinde de tavuğa bir şekilde temas kurmak zorundasınız. Bu sırada da virüs bulaşabilir.
Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Murat Lekili: Vali Bey, sanırım virüsün 70 derecede öldüğü söylendiği için bu sözleri söylemiştir. İnsanın bile bile gripli tavuğu yemesi doğru olmaz. Sonuçta, hastalıklı tavuk.

ÇOK İYİ PİŞİRİN
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Uzman Doktor Bülent Ertuğrul: Normalde tavuk etini çok iyi pişirmemiz gerekmektedir. Fakat özellikle kuş gribi virüsü olayından sonra buna da çok dikkat edilmesi gerekiyor. Vali Malay gibi ben de tavuk yemeye devam ediyorum. Önemli olan hayvanların dışkısı ve salgısına maruz kalmamak. Kimse tavuk yediği için ölmüyor. Ölüm olaylarında dikkat edilecek husus temasın gerçekleşmiş olmasıdır. Tavuğun iç ısısının 70 dereceyi bulduğuna emin olduğu andan itibaren tavuk etini yiyebilirsiniz.
Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider: Usulüne uygun bir şekilde tesislerde yetiştirilip kesilen ve paketlenen kanatlı hayvanlar yeterince pişirilerek yenilebilir. Hastalıklı hayvan 70 derecenin üzerinde pişirildiğinde de mikrop ölür; fakat bu etin lezzeti olmaz.

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof Dr. Hüseyin Bağcı: Aslında bu konuda klinik bulaşıcı hastalıklar uzmanlarının ve mikrobiyologların konuşması gerekir. Ancak ben de konuşabilirim. İyi kaynatılmakla ve usulünde pişirme ile virüsün virulanslığı ortadan kalkar. Sayın Vali haklıdır. İyi pişirilen tavuğun bulaşma ihtimali hiç yoktur.
Muğla Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yusuf Kayacık: 70 derece üzerinde tavuğu pişirdikten sonra ben de tavuğu yerim. Bende bahçemde 15-16 tavuk besliyorum. Sadece tavuk kümesini, kuşların girmemesi için naylonlarla izole ettim. Sabah alıp yumurtalarını yiyorum. Kuşlarla irtibatı kestikten sonra tavuk kendi kendine kuş gribine yakalanmaz. Eğer kuş gelir senin bahçende, balkonunda ölürse dikkatli olmak gerek. Bu nedenle ölü kuşlarla temas etmemek önemli.

Yeni Asır
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2006 Salı 14:26:52
Güncelleme :17 Ocak 2006 Salı 14:55:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?