30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Ormanlar havadan gözlendi

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, sorumluluk bölgesinde yer alan Aydın Orman İşletme Müdürlüğü bölgesinde 2005 yılı yangın sezonunda yanan orman alanlarıyla daha önce yanmış ve ağaçlandırılmış sahaları basın mensuplarına helikopterle havadan gösterdi.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk alanı içinde bulunan Aydın ve Muğla illerinde, 29 Eylül 2005 tarihi itibariyle toplam 205 adet orman yangını ve 907 hektar alanın yandığı, bu yangınlardan Aydın ilinde ise 35 adet yangında 52 hektar ormanlık alanın yandığı açıklandı. Yangın sezonu nedeniyle Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yangın sezonunda kiralanan ve su tankı bulunan helikopterle Aydın Orman İşletme Müdürlüğü bünyesindeki merkez, Kuşadası, Söke Germencik, Milli Park'ta bu yıl ve daha önceki yıllarda çıkan orman yangın sahaları havadan incelendi.

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, 2005 yılında orman yangınlarına karşı karadan bin 780 işçi, 72 arazöz, 10 dozer, havadan 3 su atar ve bir personel taşıyan toplam 4 helikopterle mücadele ettiklerini belirterek, "Büyük yangınlarda kara ve hava desteği diğer illerden de takviye olarak katıldı. Biz de sorumluluk alanımız dışındaki illere takviye olarak hem kara, hem de hava gücü ile destek verdik. 29 Eylül 2005 günü itibariyle Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanı içinde 205 adet orman yangını çıktı ve 907 hektar alan yandı. Bu yangınların 35 adedi Aydın ilinde ve yanan saha miktarı 52 hektar. Sorumluluk alanımızda son 10 yıl içinde çıkan yangınlarda yıllık ortalama 252 adet ve bin 781 hektardır. Aydın ilinde ise 61 orman yangınına karşılık bin 258 hektardır. Bunların yanı sıra, Muğla ve Aydın'da çıkan 291 adet ziraat arazisi yangını da ekiplerimiz tarafından söndürülmüştür. Bu yangınlarda 315 hektar ziraat alanı yandı. Çıkan ormanların yüzde 83'ü insan eli ile, geri kalan yüzde 17'lik bölümü de yıldırımlar sonucu çıkmıştır" dedi.

İbrahim Çiftçi, 2005 yılında orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bölge Müdürlüğü'nde görevli teknik personeli 1-6 Nisan 2005 tarihleri arasında eğitim seminerine aldıklarını belirterek, "Arazöz operatörleri 18-22 Nisan tarihleri arasında eğitim aldı. Bunun yanında ilköğretim çağındaki öğrencilerin orman yangınları konusunda bilinçlendirilmesi için Mart ve Nisan aylarında hazırlanan CD'ler ormanın faydaları ve yangınların zararları hakkında bilgilendirildi. Orman köylerindeki 52 ilköğretim okulunda Sincap Çocuk Tiyatrosu oyun sergilerken, 16 bin öğrenciye ulaştık. Turizm bölgesi olmamız nedeniyle bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlere 5 dilde hazırlanan Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça ve Fransızca 15 bin adet bastırılan el ilanları dağıttık. Orman ve ormancılıkla ilgili bilgi ve haber içeren Orman Genel Müdürlüğü tarafından aylık çıkartılan 2 bin adet Kozalak Gazetesi'ni orman köylerimize dağıttık. Gerçekleştirilen bütün faaliyetlerin tek amacı eğitim sayesinde orman ve yangın konusunda halkı ve gelecek nesilleri bilinçlendirmektir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2005 Perşembe 16:13:16
Güncelleme :4 Ekim 2005 Salı 01:57:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?