29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Tarımı desteklemek için daha fazla kaynak şart

Tarımsal eğitimin 160. yıldönümü dolayısıyla Aydın'da bir panel düzenlendi.

Aydın Ziraat Mühendisleri Odası ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi işbirliği ile düzenlenen panelde ziraat mühendisi adaylarına ve ziraat mühendislerine 'Dünya Ticaret Örgütü ve Türkiye Tarımı' konusunda bilgi verildi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Aydın Şubesi Konferans Salonunda düzenlenen panele Aydın Valisi Mustafa Malay, Koçarlı Kaymakamı Mustafa Özarslan, Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, Koçarlı Belediye Başkanı Cengiz Şen, ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ali Kaymak, Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Galip Orhan, Ziraat Mühendisleri ve ADÜ Ziraat Fakültesi öğrencileri katıldı.

Panelinin açılış konuşmasını yapan Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Galip Orhan, "Ülkemizin tarımını Avrupa Birliği tarımıyla yarışır hale getirebilmemiz için uzmanların hesaplarına göre 10-15 yıl ülke bütçesinden her yıl en az 10 milyon dolar ayırmamız gerekmektedir. Ülke tarımımızı AB tarımıyla yarışır duruma getirebiliriz. Çünkü toprak, topografya ve iklim bizden yana ayrıca AB'nin 2014 yılına kadar tarımımıza desteklemeyeceğini de biliyoruz. Türk tarımını dünya ve AB tarımı ile yarıştırmak istiyorsak, tarımı desteklemek için daha fazla kaynak ayırmak zorundayız. Bazıları tarıma destek için yeterli kaynak olmadığını söylüyor. Biz öyle düşünmüyoruz. Türkiye'nin kaynağı vardır. Sorun ekonomi-politika tercihinden kaynaklanmaktadır. Ranta değil, üretime dönük milli bütçe ile çözülür" dedi.

Panelde protokol konuşmalarının ardından Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferruh Işın ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Fuat Erdal katılımcılara Dünya Ticaret Örgütü ve Türkiye Tarımı hakkında katılımcılara bilgi verdiler.

.
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2006 Çarşamba 13:06:55
Güncelleme :18 Ocak 2006 Çarşamba 13:18:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?