29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Zeytin seferberliği

Aydın'da tarım kuruluşları, Avrupa Birliği (AB) müzakereleri kapsamında zeytinde muhtemel bir kota uygulamasına karşı gerekli çalışmalara başladı.

Aydın Tarım İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi'nin de desteğiyle 2006 yılında 500 bin zeytin fidanı dikimi için seferberlik başlattı. Aydın bölgesindeki çiftçileri zeytin fidanı dikmeye çağıran Öztürk, proje kapsamında İl Özel İdaresi'nin sadece 2006 yılı zeytin fidanı dağıtımı için 700 bin YTL ödenek ayırdığını ve Tarım Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda Tarım İl Müdürlüğü olarak AB'nin kota koyması ihtimaline karşın zeytin üretimi ve zeytin ağacı varlığı konusunda gerekli her türlü tedbiri aldıklarını ifade etti.

Sadece Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişen zeytinin asırlardır üreticisini mağdur etmediğini ve sürekli kazandırdığını belirten Sadettin Öztürk, "AB müzakereleri başladı ve görüşmelerde tarımı başa aldılar. Peyderpey Türkiye'nin ürettiği ürünlere kota konulma ihtimali var. Bu nedenle kota tehlikesine karşı zeytin varlığımızı artırma kararı alındı. Şu anda son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte 22 milyon zeytin ağacına ulaştık. Bu ağaçların 20 milyonu meyve verir durumda. 2007 yılına kadar bu rakamı, 3 milyon daha zeytin fidanı dikerek 25 milyona yükseltmek istiyoruz. Bu kapsamda da çalışmalara başladık. Özel İdaresi'nin destekleriyle zeytin fidanı alım ve dağıtımlarına başladık. Yerel ve genel idarenin ekonomik desteğiyle çiftçilerimizle işbirliği içinde Aydın'ın dağını taşını zeytin ağacıyla donatacağız" dedi.

.
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2006 Pazartesi 14:04:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?