29
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

EL Sanatları Günleri başladı

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Aydın'daki 'Ege Bölgesi El Sanatları Günleri Fuarı'nın açılışını yaptı. 

Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarının araştırılması ve geliştirilmesi amacıyla Aydın'da 'Ege Bölgesi El Sanatları Günleri Fuarı' açıldı. 

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından Aydın Atatürk Meydanı'nda açılan sergide 85 ayrı standda halıdan kilime, iğne oyasından tel kırmaya, ahşap işlemeden bakır işlemeye, yöresel yiyeceklerden Türk çalgı aletlerine kadar yüzlerce el sanatı hem sergilendi, hem de sanatın icrası konusunda davetlilere bilgiler verildi. 

Standları tek tek eşi Şadiye Koç ile birlikte gezen Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç hem gördüğü yakın ilgi hem de Türklerin unutulmaya yüz tutmuş bir çok sanatının yeniden canlanması nedeniyle büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Açılışın ardından Fuarın hemen yanında bulunan İstasyon Meydanı'nda Kültür Bakanlığı sanatçılarından Şenay Yıldırım ve Türk Halk Müziği'nin ünlü isimlerinden Zara Aydınlılara unutulmaz bir gece yaşattı. Gece geç saatlere kadar devam eden konseri yaklaşık 12 bin kişi izledi. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını araştırılması ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla düzenlenen 'El Sanatları Günleri Fuarı'nda tekstil, gümüş, seramik, deri, metal, cam, taş ve benzeri sanatların yanı sıra ahşap, yöresel dokumalar, üfleme cam, gümüş, Trabzon hasırı, halı, kilim, Devrek bastonu, tel kırma, deri, Oltu taşı, ebru, hat, seramik gibi otantik el sanatları da sergilendi. Aydın, İzmir, Manisa, Uşak, Balıkesir, Muğla, Denizli, Afyon ve Kütahya gibi Ege Bölgesi illerinin yanı sıra, Türkiye'nin değişik illerinden gelen seçkin üreticilerin el sanatları ürünleri 28 Mayıs Pazar gününe kadar sergilenecek. Ustalar halka aynı zamanda uygulamalı gösteriler de yapacak.

"GLOBALLEŞEN DÜNYADA SANAT BİR MİLLETİN GELECEĞİNİN TEMİNATIDIR" 

Aydın Atatürk Meydanı'nda düzenlenen El Sanatları Günleri Fuarı'nın açılışının ardından yaptığı açıklamada sanatın önemine değinen Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Globalleşen dünyada sanat bir milletin geleceğinin teminatıdır" dedi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, göreve geldiği 1.5 yıldır yalnız Aydın, Ege Bölgesi ve Türkiye değil bütün dünyadaki Türklerin ve Müslümanlarının sanatlarıyla uğraştıklarını söyledi. Bakan Koç, "10 gün sonra Kosova'ya gidip Murat Hüdavendigar'ın mezarını açacağız. Mezarı biz tamir ettirdik. Dün Cezayir'den geldik. Cezayir'deki Dayı Camiini biz onaracağız. Oradan tutun bütün Dünya2da ve Türkiye'de gerek antik eserleri gerek kendi medeniyetimiz olan Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin gerekse Cumhuriyetimizin eserlerini hep beraber ayağa kaldırıyoruz. Bunun yanında da sanayileşmenin ve değişimin gereği bazı sanatlar yok olmaya yüz tuttu. Biz onları da ihya ediyoruz. İlkini geçen sene İstanbul'da yaptık. 400 sanatçıyı ayağa kaldırdık. İşte bu sene 2.'sini burada yapıyoruz. Geçen seneden bu seneye kadar yaptığımız yarışmalarla bu insanlarımıza 400 milyarlık yatırım yaptık. Ama helal olsun. Mesela bazı şeyleri yeniden kullanıyoruz. İşte gördüğünüz keçe belki o keçe artık çobanlarımızın kepeneği olmayacak. Ama o keçeden hanımlarımız yelek yapacak. Mesela eşeklerimiz için semer ihtiyacı kalmış olabilir. Ama o semerci de hediyelik eşya olarak minyatür semer yapabilecek. Bütün bu sanatları yeniden ayağa kaldıracağız. Hem medeniyetimizin hem kültürümüzün zenginliklerini ve güzelliklerini unutmayacağız. Hem de bu insanları onure ederek Türk ekonomisine katkılarının daha da fazla olmasını sağlayacağız. Dünyanın her tarafında kobilerle beraber küçük el sanatları sanat ve zanaatleri geliştireceğiz. Globalleşen dünyada aynı zamanda bu bir milletin varlığın teminatıdır. AB'ye girerken biz kendi milli mefaillerimizi yani iftihar edeceğimizi hususları milli güzelliklerimizi ve zenginliklerimizi ayağa kaldırmak mecburiyetindeyiz" dedi. 

Konuşmaların ardından sahne alan Türk Halk Müziğinin ünlü ismi Zara Aydınlılara unutulmaz bir gece yaşattı. Gece geç saatlere kadar devam eden konserde izleyenler Zara'nın tüm parçalarına eşlik etti.
.
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2006 Perşembe 11:07:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yunus Emre IP: 85.106.150.xxx Tarih : 26.05.2006 11:37:34
Cok tesekkürler haber icin.... Cok güzel bir konser oldu gercekten bir Aydinli olarak cok eglendik....