29
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Reşat Nuri'nin anısı yaşatılacak

Türk edebiyatının usta romancısı Reşat Nuri Güntekin'in en sevilen eserlerinden biri olan "Çalıkuşu" romanının kahramanı Feride'nin yaşadığı ev, harap görünümünden kurtarılıyor.

Kentsel SİT alanı içinde yer alan ve Osmanlı dönemi Kuşadası evlerinin genel karakteristik özelliklerini taşıyan Alacamescit Mahallesi Yıldırım Sokak'taki iki katlı ev, sosyal ve kültürel tesis alanına dönüştürülüyor.

Kuşadası Belediyesi tarafından kamulaştırılma talebi Aydın Koruma Kurulu'nca geçtiğimiz günlerde onaylanan Çalıkuşu Evi'nin rölöve projeleri İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Mimari Restorasyon Bölümü'nce hazırlandı. Restitüsyon ve restorasyon projelerinin tamamlandığını ve Koruma Kurulu'nun start vermesiyle çalışmaların kısa zamanda başlatılacağını belirten Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, "Osmanlı tarzı mimarinin çok özel bir örneği olan Çalıkuşu Evi'nde kısa zamanda restorasyon projesine göre onarım başlayacak. Haziran ayı gibi başlanıp, sezon sonuna kadar tamamlanacağını düşünüyoruz. Her köşesinde vatanperver Feride Öğretmen'in hatıralarının yer aldığı bu tarihi yapı, bundan sonra gençlerin ve sanat tutkunlarının şen kahkahalarıyla yeniden canlılığa kavuşacaktır" dedi. Akdoğan, Kuşadası'nı güzelleştirmek uğruna bir yandan ruhsatsız ve çirkin yapıları yıkmaya devam ettiklerini, diğer taraftan da ilçenin tarihi değerlerini ön plana çıkaracak eski evlerin restorasyonuna önem verdiklerini ifade etti.

Mimari elemanları, yapım tekniği ve malzemeleri, plan ve cephe özellikleri ile Osmanlı dönemi Kuşadası evlerinin karakteristik özelliklerini yansıtan Çalıkuşu Evi, kent kültüründe önemli bir yere sahip bulunuyor. İki katlı, çıkmalı, saçak ve çıkma altı profilli yapının Kuşadası konut mimarisini yansıtan en dikkat çekici özelliklerinden biri ise, saçak altında köşelerdeki kuş motifi. Bu özelliğinden dolayı "Güvercinli Ev" olarak da bilinen eski Kale Kapısı üstündeki sokakta yer alan Çalıkuşu Evi'nde, cephede ortadaki girişin iki yanında yer alan iki adet çıkmadan birisi köşe niteliği taşıyor. Alt katta yığma, üst katta bağdadi yapım tekniği uygulanan evin pencereleri ise ahşap pervazlı ve giyotin tip doğramalı. Üst kat pencereleri de ayrıca ahşap iki kanatlı kepenkli. Yapının taşlık bölümüne açılan ana giriş kapısı ahşap pervazlı, havalandırma bölümü demir süslemeli, tablalı ve iki kanatlı.

Çalıkuşu Evi'nin yanı sıra, Kuşadası Kentsel Sit sınırları içinde yer alan Gümüş ve Yıldız Sokakları Sağlıklaştırma Projesi ve Kervansaray çevresi Şimşek Sokak Cephe Sağlıklaştırma Projesi de Aydın Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Bu projeler için de turizm sezonu sonunda uygulanmak üzere hazırlıklara başlandı.

.
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2006 Çarşamba 18:53:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Tülay YILDIRIM IP: 81.215.228.xxx Tarih : 20.06.2006 12:23:18
35 yaşa ulaşmış biri olarak,çocukluk yıllarımda ilk okuduğum ve etkisinde kaldığım bir romandır çalıkuşu ne zaman İzmir'e gitsem hep uğrarım kuşadası'na Feridenin okulunu ziyaret etmek için... ve onca insana sormama rağmen hiç bir zaman ulaşamadım tarih kokan çilekeş öğretmenin okuluna.Değerlerimize sahip çıkan Kuşadası belediyesini,haber yaparak katkıda bulunan sizleri de kutluyorum.